KURTI KREĆE U OTIMAČINU SRPSKE DEDOVINE! Na meti crkve, vekovna ognjišta i zgrade Univerziteta, lažni premijer počinje sa gradnjom VOJNIH BAZA NA SEVERU KOSMETA

Autor:

Vesti

01.06.2024

16:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priština neće stati sa otimanjem srpske imovine, pa je ovaj proces, koji traje mesecima unazad, vlada lažne države sada "formalizovala" usvajajući konačnu odluku o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok, a za koje tvrde da je "od javnog interesa" za realizaciju infrastrukturnih objekata.

KURTI KREĆE U OTIMAČINU SRPSKE DEDOVINE! Na meti crkve, vekovna ognjišta i zgrade Univerziteta, lažni premijer počinje sa gradnjom VOJNIH BAZA NA SEVERU KOSMETA

Foto: Tanjug/Dopisnik KIM

Ta infrastruktura su zapravo policijske i vojne baze koje premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti instalira na severu KiM, na dedovini tamošnjih Srba, pišu "Novosti"

Meta Prištine su njive u vlasništvu naših ljudi, u katastarskim zonama Lešak i Dren u opštini Leposavić gde je predviđena uzurpacija 83 hektara, kao i mestima Brnjak, Zubin Potok, Velji Breg, Gornji Jasenovik i Banje u opštini Zubin Potok, tako da je ukupno predviđeno zauzimanje 138 hektara srpskog zemljišta.

Kada su krenuli da otimaju, krajem protekle godine, žitelji sela Dren u Leposaviću su protestovali danima, posebno revoltirani time što se na meti eksproprijacije našlo i seosko groblje, kao i kamena crkvica iz 13 veka. Posle intervencije međunarodne zajednice, ove dve lokacije su izuzete, ali se sa uzimanjem ostale privatne svojine - nastavlja.

Republika

Foto: FOTO TANJUG/ STR/ bg

 

Kurti se i ovaj put oglušio o zvanična upozorenja Zapada da eksproprijacija mora biti sprovedena po zakonu, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je nova odluka tzv. vlade Kosova "atak na privatnu imovinu Srba".

"To je još jedan pokazatelj da Kurti nastavlja da sprovodi jednostrane i protivpravne odluke i to na direktnu štetu srpskog naroda, kao i da ponovo demonstrira da, kada je potrebno naškoditi Srbima, ne preza od kršenja ni sopstvenih zakona i propisa, niti sporazuma iz dijaloga i to pred očima kompletne međunarodne zajednice. Iako su se protiv nelegalne eksproprijacije na severu KiM jasno oglasili svi predstavnici međunarodne zajednice i uprkos činjenici da su takvi potezi u suprotnosti sa međunarodnim pravnim aktima i tome što su čak i određene takozvane sudske instance iz Prištine presudile da je eksproprijacija urađena mimo važećih propisa, Kurti se u svom antisrpskom bunilu oglušuje o sve, samo da napakosti srpskom narodu", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Republika

Foto: Profimedia Aaabaca Abaca Press Profime

 

Napominju da su na meti i objekti Srpske pravoslavne crkve, privatni posedi Srba, obrazovne ustanove poput Univerziteta, zgrade za socijalno ugroženo stanovništvo. Podsećaju i na uzurpaciju lečilišnog kompleksa Rajska banja i izbacivanje redakcije prištinskog "Jedinstva" na ulicu... Iako je Osnovni sud u Prištini, na osnovu žalbi vlasnika imanja, doneo presudu kojom je poništio preliminarnu odluku tzv. vlade Kosova o eksproprijaciji zemljišta i vratio je na ponovno razmatranje, Kurti se oglušio i ponovo je doneo.

Bez kvoruma za most

U nizu provokacija Prištine, ovih dana se govori i o otvaranju za saobraćaj glavnog mosta na Ibru, između južne i severne Mitrovice, na kojem je od 1999. godine do danas bilo 1.000 sukoba. U 26 je upotrebljeno oružje, a sa srpske strane je poginulo dvoje ljudi 17. marta 2004. godine.

Podsećamo, više od 40.000 Albanaca krenulo je 13. februara 2000. sa južne strane, pod sloganom "Marš mira", da nasilno uđe u severni srpski deo grada, ali ih je sprečio francuski Kfor. U svim sukobima na mostu na Ibru lakše i teže povređeno je više od 230 Srba, 180 pripadnika Kfora i UN policije i 290 Albanaca.

Iako je bilo najavljeno da će se na jučerašnjoj sednici SO Severna Mitrovica razmatrati pitanje otvaranja mosta, prema saznanjima "Novosti" nije bilo kvoruma. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading