RUSKI PATRIJARH SE OGLASIO NAKON ŠTO JE PATRIJARHU PORFIRIJU ZABRANJEN ULAZAK NA KIM: "Gest neprijateljstva prema Crkvi Svetog Save!"

Autor:

Vesti

18.05.2024

07:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini 13. maja nisu dozvolile patrijarhu srpskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđe na KiM!

RUSKI PATRIJARH SE OGLASIO NAKON ŠTO JE PATRIJARHU PORFIRIJU ZABRANJEN ULAZAK NA KIM: "Gest neprijateljstva prema Crkvi Svetog Save!"

Foto: Tanjug/AP

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril osudio je nedavnu zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju srpskom patrijarhu Porfiriju i grupi arhijereja Srpske pravoslavne crkve

- Ožalošćen sam i ogorčen uskraćivanjem prava na ulazak na teritoriju Kosova i Metohije Vašoj Svetosti i sedmorici arhijereja koji su bili u Vašoj pratnji na putu do manastira Pećka Patrijaršija, gde je, po ustaljenoj tradiciji, božanstvenom liturgijom trebalo da bude otvoren Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve - naveo je Kiril u poruci upućenoj srpskom patrijarhu Porfiriju.

Foto: Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ

Patrijarh Porfirije

Patrijarh moskovski i cele Rusije ističe da je taj korak "gest neprijateljstva prema Crkvi Svetog Save i demonstrativno poricanje njene velike duhovne i istorijske uloge povezane sa njenim vekovnim prisustvom na Kosovu".

- Posebnu zabrinutost u Ruskoj pravoslavnoj crkvi izazivaju i vesti o sve težim uslovima opstanka srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, brutalnim pritiscima na našu bespomoćnu braću od strane bezbednosnih snaga režima u Prištini, kao i nove pretnje koje su se nadvile nad drevnim svetinjama srpskog pravoslavlja - navedeno je u poruci objavljenoj na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

Vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini 13. maja nisu dozvolile patrijarhu srpskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđe na KiM, kako bi u Pećkoj patrijaršiji prisustvovali svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora SPC.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading