U PONOĆ POČINJE IZBORNA TIŠINA! Evo šta to znači i na koga se odnosi - ukoliko je prekršite plaćate KAZNU!

Autor:

Vesti

30.05.2024

07:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izborna tišina traje do nedelje u 20 sati.

U PONOĆ POČINJE IZBORNA TIŠINA! Evo šta to znači i na koga se odnosi - ukoliko je prekršite plaćate KAZNU!

Foto: Republika, Pixabay, Shutterstock

Na izborima 2. juna, glasanje neće biti održano u celoj Srbiji, već samo u 89 gradova i opština, uključujući Beograd. Dok će jedan deo građana izaći na birališta, drugi neće imati tu obavezu. Postavlja se pitanje da li izborna tišina, koja počinje noćas u ponoć, važi samo u gradovima gde se održavaju izbori ili u celoj zemlji.

Zabranjeno je 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta da se u medijima i na javnim skupovima objavljuju procene rezultata izbora, javno predstavljaju kandidati na izborima i njihovi izborni programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste stoji u zakonu.

Kako se dalje objašnjava, pod medijem se u smislu ovog zakona podrazumevaju dnevne i periodične novine, servis novinske agencije, radio-program i televizijski program i elektronska izdanja tih medija, kao i samostalna elektronska izdanja (uređivački oblikovane internet stranice ili internet portali), a koji su registrovani u Registru medija, u -skladu sa zakonom.

Ko krši, plaća do 600.000 dinara

Novčana kazna za kršenje izborne tišine iznosi od 100.000 do 600.000 dinara za pravno lice, prema članu 170 Zakona o izboru narodnih poslanika. Kazna za odgovorno lice u mediju iznosi od 20.000 do 150.000 dinara dok se fizičko lice sankcioniše sa 10.000 do 40.000 dinara.

Izborna tišina uoči beogradskih i lokalnih izbora u Srbiji počeće večeras u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta, 2. juna u 20.00 sati.

Tokom izborne tišine, 48 sati pre glasanja i na dan glasanja, zabranjeno je objavljivanje procene rezultata izbora, javno predstavljanje kandidata i predizbornih programa i pozivanje birača da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene liste, preko medija i na javnim skupovima.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je krajem aprila izbore za 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave, istog dana kada se održavaju i izbori za odbornike Skupštine grada Beograda, kao i za gradske opštine.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading