"JEDNAKA PRAVDA ZA SVE ŽRTVE JEDINI PUT KA TRAJNOM MIRU" Đurić: Rezolucija o Srebrenici će izazvati dalje podele na Balkanu

Autor:

Vesti

22.05.2024

13:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar Đurić ističe da je tragična realnost da su sve etničke i verske grupe pretrpele masovne ratne zločine tokom balkanskih ratova te da svaka rezolucija UN-a o stradanju u balkanskim ratovima treba da poštuje više od 100.000 žrtava sukoba.

"JEDNAKA PRAVDA ZA SVE ŽRTVE JEDINI PUT KA TRAJNOM MIRU" Đurić: Rezolucija o Srebrenici će izazvati dalje podele na Balkanu

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Ministar spoljnih poslova Srbije, Marko Đurić, izrazio je svoje stavove u vezi sa predloženom rezolucijom UN-a o Srebrenici u autorskom tekstu za briselski Politico. Đurić ističe da se strašni ratni zločini dogodili tokom balkanskih ratova, ali da je predložena rezolucija usko fokusirana i sačinjena bez konsultacija sa svim regionalnim zajednicama i stranama u balkanskim ratovima, te da će verovatno dovesti do podela unutar Bosne i širom regiona.

- Niko ne može da porekne da su se strašni ratni zločini dogodili tokom balkanskih ratova. Samo politički ekstremisti odbacuju stav da su u Srebrenici počinjeni neopisivi zločini. I samo najbezumniji ljudi nisu voljni da priznaju i odaju počast tim žrtvama. Međutim, budući da je predložena rezolucija UN-a usko fokusirana i sačinjena bez konsultacija sa svim regionalnim zajednicama i stranama u balkanskim ratovima, verovatno će dovesti do podela unutar Bosne i širom regiona - napisao je on.

Đurić naglašava da je važno pronaći način da se obeleži sećanje na prošlost na način koji ne stvara nove podele, ističući da je to ključni element za doprinos međugrupnom i međuverskom pomirenju na Balkanu.

- Bili su uz mene dok sam tvrdio da predložena rezolucija ignoriše njihov bol, stvarajući hijerarhiju patnje među nevinim žrtvama - podvukao je Đurić.

Ministar Đurić ističe da je tragična realnost da su sve etničke i verske grupe pretrpele masovne ratne zločine tokom balkanskih ratova te da svaka rezolucija UN-a o stradanju u balkanskim ratovima treba da poštuje više od 100.000 žrtava sukoba. 

- Republika Srbija takođe nedvosmisleno i najoštrije osuđuje negiranje svih ratnih zločina počinjenih u Bosni tokom tragičnog građanskog rata. A visoki republički zvaničnici, među kojima i dva predsednika, odali su počast žrtvama u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima i učestvovali na komemoracijama u UN-u u Njujorku - ocenio je Đurić.

 On ističe da je važno obezbediti jednaku pravdu, tretman i sećanje za sve žrtve, bez obzira na njihovu nacionalnost, rasu ili veru.

Ove žrtve zaslužuju jednaku pravdu, tretman i secanje, kao i poštovanje međunarodne zajednice bez obzira na njihovu nacionalnost, rasu ili veru. Nažalost, nacrt rezolucije nastoji da spomene i izdvoji jednu grupu. Nacrt rezolucije podriva ustav i vladavinu prava u Bosni. Jednako važno, rezolucija takođe nastoji da termin genocid primeni na zločine koji su se dogodili u Srebrenici, sugerišući da su oni zasnovani na drugačijim motivima od masovnih civilnih ubistava Srba i Hrvata tokom rata koji je pratio raspad Jugoslavije. Prepustiću ekspertima da raspravljaju o definiciji genocida u međunarodnom pravu, ali dovoljno je reci da su mnogi vodeći naučnici, uključujući stručnjake poput Jehude Bauera, doveli u pitanje njegovu primenu u slučaju Srebrenice - rekao je Đurić.

Đurić ističe da predložena rezolucija podriva ustav i vladavinu prava u Bosni, jer je napravljena i lobirana bez zakonski propisane saglasnosti tročlanog Predsedništva BiH, koje predstavlja Bošnjake, Hrvate i Srbe. Takođe, ističe da rezolucija pokušava da izdvoji jednu grupu žrtava, ignorišući tako desetine hiljada drugih žrtava rata.

- Zajedno sa gotovo celim političkim spektrom u mojoj zemlji, oni veruju da je jednaka pravda za sve žrtve rata u Bosni i Hercegovini jedini put ka trajnom miru, stabilnosti i pomirenju - rekao je Đurić.

Đurić ističe da je jednaka pravda za sve žrtve rata u Bosni i Hercegovini jedini put ka trajnom miru, stabilnosti i pomirenju, te da je Srbija spremna da radi sa svim balkanskim vladama i zemljama članicama UN kako bi se suočila sa izazovom pronalaženja pravde za sve. On ističe spremnost svoje vlade da radi na stvaranju klime poverenja i razumevanja među bivšim neprijateljima.

- I imajući na umu njegovo mudro zapažanje, moja vlada je spremna da radi sa svim balkanskim vladama i svim zemljama članicama UN kako bi se suočila sa ovim izazovom pronalaženja pravde za sve. Srbija je kontinuirano i dosledno osuđivala sve zločine ovog tragičnog sukoba, a posebno masakr u Srebrenici, koji je bio užasan po svojim razmerama i surovosti - zaključio je Đurić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (22)

Loading
Tijana

22.05.2024 13:50

Ono što je neizbežno se nemože zaustaviti,pandorina kutija je bila odškrinuta a posle ovoga će biti otvorena pa ko preživi pričaće.

Miroslav

22.05.2024 13:53

Apsolutno ste u pravu!

Vanja

22.05.2024 13:58

Predsednik se svim silama trudi da se ne usvoji rezolucija o Srebrenici i molimo i ostale zemlje da nas podrže o ovome, jer mi nismo genocidna zemlja.

Olja

22.05.2024 13:59

Svi treba da podrže Srbiju i da glasaju protiv Rezolucije, ona će uništiti Evropu!