BEGOVIĆ U NJUJORKU: Delegacija iz Srbije učestvuje na Devetom partnerskom forumu o nauci, tehnologiji i inovacijama

Autor:

Vesti

10.05.2024

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pomoćnica ministra Ivana Vukašinović tokom prvog dela ovog foruma obratila se i istakla da je očigledan značaj međunarodne saradnje, kada se govori o ključnim pitanjima vezanim za postizanje ciljeva održivog razvoja.

BEGOVIĆ U NJUJORKU: Delegacija iz Srbije učestvuje na Devetom partnerskom forumu o nauci, tehnologiji i inovacijama

Foto: Tanjug/NITRA/Zoran Petrović

Ministarstvo je u saradnji sa Uneskom, kao organizacionim partnerom, u sedištu UN tokom trajanja ovog foruma organizovalo je prateći događaj Međunarodna Dekada nauka za održivi razvoj: Moć tehnologije za održivi razvoj

Delegacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Republike Srbije predvođena ministarkom dr Jelenom Begović učestvuje u Njujorku u sedištu Ujedinjenih nacija na Devetom partnerskom forumu o nauci, tehnologiji i inovacijama za ciljeve održivog razvoja.

Pomoćnica ministra Ivana Vukašinović tokom prvog dela ovog foruma obratila se i istakla da je očigledan značaj međunarodne saradnje, kada se govori o ključnim pitanjima vezanim za postizanje ciljeva održivog razvoja.

- Pristup alatima za procenu i predviđanje razvoja nauke, tehnologije i inovacija, deljenje najboljih praksi, pružanje tehničke podrške i uspostavljanje partnerstava ključni su za osnaživanje zemalja da unaprede svoje napore koji se odnose na razvoj - navela je ona.

- Međunarodna dekada nauka za održivi razvoj pruža okvir za rešavanje ključnih pitanja i unapređenje globalne saradnje u oblasti nauke, tehnologije i inovacija za razvoj - zaključila je.

Tokom trajanja ovog foruma, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija organizuje u saradnji sa Uneskom, kao organizacionim partnerom, u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku organizuje prateći događaj Foruma, pod nazivom Međunarodna Dekada nauka za održivi razvoj: Moć tehnologije za održivi razvoj.

Govornici ovog događaja bili su, pored ministarke dr Begović i pomoćnice ministra Vukašinović i direktor Unesko kancelarije u Njujorku i predstavnik Unesko u UN u Njujorku Eliot Minčenberg, vođa grupe Molekularne patologije u Međunarodnom centru za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju dr Emanuele Burati, stručnjak za podršku GPAI centra u Montrealu i izvršna direktorka CEIMIA Sofi Falaha, kao i prof. Vladimir Bulatović sa Masačusetskog instituta za tehnologiju i prof. dr Vladimir Crnojević, direktor Instituta BioSens.

- Bila je jako dobra diskusija na temu novih tehnologija, kako te nove tehnologije, od nanotehnologije, veštačke inteligencije, do biotehnologije, mogu pomoći u ubrzavanju postizanja ciljeva održivog razvoja - rekla je ministarka dr Begović ovom prilikom.

- Zaključili smo da je načinjen veliki korak za Ujedinjene nacije, pošto je nauka izbačena u prvi plan i pozvana da reši problem usporenog dostizanja ciljeva održivog razvoja i što su pametni ljudi, naučnici i inovatori pozvani da pomognu da se čovečanstvo dalje razvija - rekla je ona, dodavši da je ovo velika šansa za Srbiju, ali i za nauku iz čitavog sveta i inovatore.

- Velika šansa da dobre ideje pomognu da dostignemo održivu, zelenu i bolju budućnost za sve - zaključila je dr Begović.

Ovaj prateći događaj imao je za cilj istraživanje transformativnog potencijala Međunarodne dekade nauka za održivi razvoj i očekivane uloge u napretku tehnologije i održivog razvoja. Nove tehnologije, kao što je genetsko inženjerstvo, veštačka inteligencija, nanotehnologija, kvantna tehnologija i informacione tehnologije mogu doprineti rešavanju ključnih izazova predstavljenih u Ciljevima održivog razvoja, a Međunarodna dekada nauka za održivi razvoj će imati značajnu ulogu u njihovom napretku, a samim tim i u napretku društva.

- Budućnost AI tehnologija je odgovorna veštačka inteligencija. To je jedini način da budemo u mogućnosti da obrnemo balans između prilika koje nam AI daje i rizika koje sa sobom nosi. Tako ćemo biti u mogućnosti da postignemo da nam ova tehnologija pomogne u dostizanju ciljeva održivog razvoja - navela je Sofi Falaha, stručnjak za podršku GPAI centra u Montrealu, izvršna direktorka CEIMIA, jedna od govornika ovog događaja.

- Želim da se zahvalim Republici Srbiji koja će predsedavati Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju, što će biti odlična prilika da nastavimo diskusiju o tome kako možemo da prevaziđemo jaz između teorije i prakse i implementiramo veštačku inteligenciju kao jedan od alata koji će biti zaslužni za dostizanje ciljeva održivog razvoja. Radujem se našoj daljoj saradnji - rekla je Falaha.

- Događaj koji je organizovala Republika Srbija jedna je od retkih prilika da se ljudi koji učestvuju u kreiranju javnih politika u UN-u sretnu sa naučnicima koji se bave genetskim inženjerstvom - istakao je vođa grupe molekularne patologije u Međunarodnom centru za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju dr Emanuele Burati.

- U Međunarodnom centru za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Trstu imamo mnogo država članica i Srbija je jedna od najstarijih članica sa kojom imamo nekoliko kolaboracija koje su u toku. Ovo je prilika da diskutujemo o ovoj kolaboraciji sa drugim zainteresovanim stranama koje su prisutne ovde u UN-u i probamo da bolje istražimo i objasnimo koji su izazovi sa kojima se suočava genetičko inženjerstvo danas u okviru svojih naučnih istraživanja, a takođe i koji su izazovi za društvo u celini i kako ova dva mogu da se spoje kako bi se promovisao održivi razvoj i ciljevi Ujedinjenih nacija kao što su iskorenjivanje gladi, siromaštva i smanjenje zagađenja - rekao je Burati.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading