DOTAKLI SE I SRAMNE REZOLUCIJE O SREBRENICI! Lajčak razgovarao sa Guterešom i Fransisom o situaciji na Zapadnom Balkanu!

Autor:

Vesti

09.05.2024

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

EU izaslanik je sa Fransisom razgovarao o predstojećem radu Generalne skupštine, uključujući nacrt rezolucije o Srebrenici.

DOTAKLI SE I SRAMNE REZOLUCIJE O SREBRENICI! Lajčak razgovarao sa Guterešom i Fransisom o situaciji na Zapadnom Balkanu!

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je danas u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom i predsednikom 78. zasedanja Generalne skupštine UN Denisom Fransisom.

Lajčak je Gutereša uputio u svoj rad i istakao da ceni Guterešovo razumevanje politike Zapadnog Balkana. '

- Imao sam priliku da ga informišem o svom tekućem radu i zahvalan sam na njegovom velikom interesovanju i dubokom razumevanju razvoja događaja na Zapadnom Balkanu -  poručio je Lajčak na platformi X.

EU izaslanik je sa Fransisom razgovarao o predstojećem radu Generalne skupštine, uključujući nacrt rezolucije o Srebrenici. Lajčak je ovu diskusiju opisao kao ''pravovremenu i korisnu'' u trenutku kada je ''Zapadni Balkan istaknutiji na dnevnom redu'' Generalne skupštine UN.

Podsećamo, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak nedavno je izrazio očekivanje da će predstojeći razgovori glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu biti zasnovani na "vrlo konkretnim idejama". On je istakao da se tokom prethodne runde dijaloga smanjio jaz između strana, ali da i dalje postoje neke razlike koje treba prevazići.

Lajčak je naglasio da je tokom nedavne posete BiH razgovarao o mogućem privremenom rešenju za građane pogođene odlukom Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju. On je istakao da su uspeli da smanje jaz između strana, ali da su neke razlike i dalje prisutne.

- Razgovarali smo o mogućem privremenom rešenju za građane pogođene odlukom Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju i verujem da smo uspeli da smanjimo jaz. Istovremeno, neke razlike ostaju i zato ću ponovo ugostiti dvojicu glavnih pregovarača u Briselu i očekujem da naši razgovori budu zasnovani na vrlo konkretnim idejama, što bi nam omogućilo da napredujemo u interesu naroda - naveo je Lajčak.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading