ZAHVALJUJEM NA TOPLOM GOSTOPRIMSTVU I UVEK ISKRENOJ SRDAČNOSTI: Vućević sa sinom na liturgiji u novosadskom Sabornom Hramu

Autor:

Vesti

05.05.2024

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koristim priliku da, još jednom, vaskolikom srpskom rodu koji danas praznuje Hristovu pobedu Života nad smrću, čestitam najsvetliji Praznik nad praznicima tradicionalnim hrišćanskim pozdravom HRISTOS VOSKRESE, napisao je on na Instagramu.

ZAHVALJUJEM NA TOPLOM GOSTOPRIMSTVU I UVEK ISKRENOJ SRDAČNOSTI: Vućević sa sinom na liturgiji u novosadskom Sabornom Hramu

Foto: Instagram/milosvucevic

Premijer Srbije Miloš Vućević prisustvovao je liturgiji u novosadskom Sabornom Hramu.

- Zajedno sa starijim sinom Mihailom i svojim najbližim saradnicima, prisustvovao sam svečanoj liturgijskoj proslavi praznika Vaskrsenja Hristovog u novosadskom Sabornom Hramu.

Svetom arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je Preosvećeni episkop bački g. Irinej. Uz najiskrenije vaskršnje čestitke, našem velikom bačkom arhijereju, vladici Irineju, posebno zahvaljujem na toplom gostoprimstvu i uvek iskrenoj srdačnosti.

 

 

Koristim priliku da, još jednom, vaskolikom srpskom rodu koji danas praznuje Hristovu pobedu Života nad smrću, čestitam najsvetliji Praznik nad praznicima tradicionalnim hrišćanskim pozdravom HRISTOS VOSKRESE!

Vaskršnje slavlje

Kada svane dan Vaskrsenja Hristova, sa svih tornjeva pravoslavnih hramova, dugo, zvone sva zvona, i javljaju dolazak velikog praznika. Domaćin sa svojom čeljadi odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu. Posle službe, narod se međusobno pozdravlja rečima: “Hristos Vaskrse!” i “Vaistinu Vaskrse!” Taj pozdrav traje sve do Spasovdana.

Kad se dođe iz crkve kući, svi se ukućani međusobno pozdravljaju vaskršnjim pozdravom i ljube. Domaćin onda pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, predaje nekom mlađem kadionicu i ovaj kadi celu kuću. Ukoliko se ne ume da otpeva vaskršnji tropar, naglas se čita “Oče naš” i druge molitve koje se znaju napamet, ili se čitaju iz molitvenika. Posle zajedničke molitve, ponovo, jedni drugima čestitaju Vaskrs i sedaju za svečano postavljenu trpezu.

Kucanje jajima

Na stolu stoji ukrašena činija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani. Tad nastane veselje i takmičenje čije je jaje najjače. To predstavlja veliku radost za decu.

Prilikom tucanja izgovara se, takođe, – “Hristos Vaskrse” i “Vaistinu Vaskrse”. Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo.Toga dana, ako gost dođe u kuću, prvo se dariva farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalim ponudama.

Pobusani ponedeljak

Prvi ponedeljak posle Vaskrsa zove se Pobusani ponedeljak. Toga dana, po narodnom verovanju i običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava kao i zadušnice. Naime, izlazi se na groblja, pale se sveće, uređuju grobovi i sveštenik vrši parastose i pomene za pokoj duša pokojnika. Taj dan se iznose farbana vasršnja jaja na grob, i dele se potom sirotinji. Dakle, Pobusani ponedaljak je dan posvećen mrtvima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (10)

Loading
Sasa

05.05.2024 13:06

Hristos voskrese pravoslavni narode!

Sd

05.05.2024 13:11

Ovakav covek je uvek dobrodosao medju svoje sugradjane.

Olivera

05.05.2024 13:17

Divno je videti premijera Vućevića kako deli svoju veru i tradiciju sa svojim sinom.

Nevena

05.05.2024 13:18

Sjajno je videti političara koji se aktivno uključuje u verske ceremonije i deli svoju duhovnost sa zajednicom.