U NEMANJINU STIŽE PRAVO IZ AMERIKE: Novi srpski šef diplomatije govori četiri jezika!

Autor:

Vesti

30.04.2024

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U rodnom gradu završio je Osnovna školu „Vladislav Ribnikar", a potom i Prvu beogradsku gimnaziju.

U NEMANJINU STIŽE PRAVO IZ AMERIKE: Novi srpski šef diplomatije govori četiri jezika!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Marko Đurić u Vladu Srbije i to na mesto šefa diplomatije dolazi pravo iz Sjedinjenih Američkih Država gde je bio na dužnosti amabasadora Srbije.

Rođen 25. juna 1983. godine u Beogradu.

U rodnom gradu završio je Osnovna školu „Vladislav Ribnikar", a potom i Prvu beogradsku gimnaziju.

Đurić je diplomirani pravnik, govori tečno engleski i hebrejski, a služi se francuskim i ruskim jezikom.

Od juna 2012. do maja 2014. godine bio je savetnik Predsednika Srbije za spoljne poslove. U 2014. godini Vlada Srbije je imenovala Đurića za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Duže od šest godina je vodio instituciju zaduženu da kreira i sprovodi državnu politiku i stara se o obavljanju svih poslova Republike Srbije u najsloženijim političkim i bezbednosnim uslovima na području A.P. Kosovo i Metohija.

Rukovodio je timom koji je izgradio i kapitalno rekonstruisao 2.470 kuća i stanova za Srbe i druge građane Srbije na KiM - interno raseljene, povratnike i socijalno ugrožene i koji je u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom u potpunosti ili delimično rekonstruisao 45 crkava, manastira i drugih sakralnih objekata Srpske pravoslavne crkve, za šta je u ime Kancelarije za KiM od njegove svetosti Patrijarha Irineja primio Orden Kralja Milutina, jedno od najviših crkvenih odlikovanja.

Đurić je 2018. godine protivpravno i brutalno hapšen i prebijan tokom izvršenja zadataka od strane specijalnih snaga lojalnih Prištini.

Član Srpske napredne stranke je, kako naglašava, od osnivanja 2008. godine. Pre toga nije bio član nijedne stranke.

- Učlanio sam se u SNS na jesen 2008, na samom osnivanju. Želja da Srbiju promenimo i učinimo boljom naterala me je da uđem u stranku. Nisam želeo da pristanem na to da odsustvo strategije i loše organizacije budu pravilo, a ne izuzetak - rekao je Đurić za Kurir i naveo da ne postoji lični motiv za ulazak u politiku.

Krajem 2012. godine postao je član Predsedništva SNS, a za potpredsednika stranke izabran je na Skupštini SNS održanoj 28. maja 2016. godine. U novembru 2021. na Skupštini SNS ponovo je izabran za potpredsednika stranke, a mandat mu je zamrznut zbog ambasadorskog angažmana.

Oženjen je Andrijanom Đurić, otac tri ćerke - Jovane, Milice i Đurđe.

Interesantno je, da je idejni tvorac (zajedno sa ambasadorom Aleksandrom Ristićem) „Natalijine ramonde" - zvaničnog simbola pobede Srbije u Prvom svetskom ratu.

Inače, Marko Đurić je 2019. godine istrčao Berlinski maraton, a 2018. godine je istrčao trku „20km Brisela".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (2)

Loading
Pera Kojot Supergenije

01.05.2024 06:56

Jao si ga nama... Ovaj jedino zna da tapše ko foka i to je to....

Nina

01.05.2024 09:49

Otkud hebrejski tečno govori?