Španija potvrdila da će glasati protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope - Madrid podržava dijalog

Autor:

Vesti

16.04.2024

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Navodi se i da Španija ne vidi drugi način za rešavanje sporova između Prištine i Beograda osim dijaloga, zbog čega Madrid podržava dijalog kojem posreduje visoki predstavnik Evropske unije.

Španija potvrdila da će glasati protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope - Madrid podržava dijalog

Foto: Pixabay

Ministarstvo spoljnih poslova Španije potvrdilo je da će ta zemlja zadržati svoju poziciju prema Prištini po pitanju članstva u Savetu Evrope, odnosno da će biti protiv.

- Što se tiče Komiteta ministara, gde je izneta pozicija Španije, ono što možemo da kažemo jeste da Španija ostaje pri svom stavu o Kosovu - rečeno je iz španskog ministarstva za Kljan Kosova.

Navodi se i da Španija ne vidi drugi način za rešavanje sporova između Prištine i Beograda osim dijaloga, zbog čega Madrid podržava dijalog kojem posreduje visoki predstavnik Evropske unije.

Protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope glasaće Mađarska, potvrdio je ranije šef diplomatije Peter Sijarto, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da mu je šefica rumunske diplomatije Luminica Odobesku rekla da će ta zemlja glasati protiv prijema tzv. Kosova u Savet Evrope.

Izjašnjavanje o zahtevu tzv. Kosova na plenarnoj sednici PSSE predviđeno je za danas.

Konačnu odluku o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope donosi Komitet ministara na sednici koja bi trebalo da bude održana od 16. do 17. maja u Strazburu.

Podsetimo, predsednik Vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović kaže da bi Savet Evrope prijemom lažne države Kosovo završio jednu nečasnu misiju. Ističe da amandman koji smo podneli ima za cilj da zaustavi taj, kako kaže, prljavi proces. Lako je nama boriti se kada bi se primenjivalo međunarodno pravo, ali smo svedoci da je to međunarodno pravo zamenila sila, poručuje Odalović.

Na prolećnom zasedanju Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope je i zahtev Prištine za prijem u članstvo. Srpska delegacija je Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope podnela 10 amandmana na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, a jednim od njih traži se odlaganje odluke o zahtevu Prištine za članstvo.

Veljko Odalović kaže da su sva ova dešavanja u Savetu Evrope očigledno orkestrirana u poslednjem trenutku, a sve u funkciji ozbiljnog pritiska na Srbiju.

“Oni koji danas zagovaraju članstvo Kosova u Savetu Evrope su isti oni koji su ovu, uslovno da nazovem, kvazi državu planirali da naprave. Oni žele da ovim zaokruže nešto što je jedna nečasna misija upravo tog dela zapadnog sveta, a ceo scenario od početka raspada Jugoslavije bio je planiran da počne preko Kosova”, navodi Odalović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading