CILJEVI MOSKVE JASNI KAO DAN! SPREČITI SRBIJU DA UĐE U EU I UDALJITI JE OD VAŠINGTONA: Autorski tekst Darka Obradovića o delovanju ruske službe

Autor: Darko OBRADOVIĆ

Vesti

27.01.2024

23:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 200 godina oni nas smatraju svojom zonom interesa i, u skladu s tim, ne biraju sredstva i metode.

CILJEVI MOSKVE JASNI KAO DAN! SPREČITI SRBIJU DA UĐE U EU I UDALJITI JE OD VAŠINGTONA: Autorski tekst Darka Obradovića o delovanju ruske službe

Foto: ST/Nikola Mutić, Tanjug/AP, Profimedia, Printscreen

Da li Rusija obaveštajno rovari po Srbiji?

U našem društvu se često rusko obaveštajno prisustvo i delovanje tumači u skladu s većinskim stereotipom o Rusiji kao prijateljskoj zemlji. Uverenje da je Rusija prijateljska zemlja upravo je posledica ruskog neumornog rada. Prema dostupnim javnim izvorima, može se konstatovati da delovanje ruskih službi predstavlja nastavak poznatog hladnoratovskog obrasca obaveštajnog nastupa u borbi geopolitičkih rivala. 

Ruske obaveštajne aktivnosti se ne mogu razdvojiti u odnosu na celinu koja predstavlja "jedinstveni front". Taj front čini diplomatija, propagandno-medijska mreža, obaveštajne službe, institucije i kompanije Ruske Federacije. Tako je bilo nekada, a prema gomili javnih izveštaja, tako je i danas.  

Ruski ciljevi su jasni kao dan, sprečavanje članstva Srbije u EU i narušavanje odnosa s Amerikom. Više od 200 godina Rusija smatra Srbiju svojom zonom interesa i, u skladu s tim, ruske službe ne biraju sredstva i metode. 

MEDIJSKE KUĆE

Koliko su uspešni?

Upotrebom hibridnih dejstava, u prvom redu dezinformacijama, Rusija aktivno menja društveni konsenzus građana Srbije. Upravo promena društvenog konsenzusa u kategorijama Amerika ili Rusija, EU ili BRIKS, NATO ili ODKB predstavlja centralni poligon. Rusima nije stran ni klasičan obaveštajni nasrtaj, na šta nas podseća slučaj ruskog vojnog obaveštajca Gregorija Klebana iz 2019, čiju su špijunsku aktivnost dokumentovale srpske službe bezbednosti. U ovoj obaveštajnoj aferi predmet interesovanja je bio sistem odbrane Srbije. Ako su nam Rusi prijatelji, zašto su nas špijunirali?

Jedan od prisutnijih metoda koji primenjuju na teritoriji Srbije nazivamo operacijama uticaja. U najkraćem, operacije uticaja su kontinuirane, složene, koordinirane operacije s ciljem promene javnog mnjenja i većinskog raspoloženja. Posledice su očigledne u vidu pada podrške EU integracijama i konačno podgrevanje antizapadnog raspoloženja u Srbiji.  

Na ovim aktivnostima imamo angažovane ruske medijske kuće, domaće i strane eksperte i komentatore - kreatore mišljenja, građanske organizacije i delove verskih organizacija.  
"Jedinstveni front" koji formira Rusija u svojoj manifestnoj formi ne obuhvata nužno rad obaveštajnih službi, već i ono što se u nauci naziva neobaveštajni metod. Taj neobaveštajni metod je sama suština ruskog delovanja, gde prestaje vrlo tanka linija između legitimnih aktivnosti i podrivačke delatnosti. Osnova takvog delovanja zasniva se na plasiranju dezinformacija, poluinformacija i oblikovanju tačnih informacija iz ruskog ugla. 

VELIKA IGRA

Da se radi o obaveštajnoj igri iz Moskve, ukazuje nam visok stepen koordinacije aktera na takvim aktivnostima, u prvom redu kroz reprodukciju istovetnog sadržaja i koordinaciju velikog broja nosilaca i aktivnosti. Rusima nije strano ni formiranje grupa za pritisak da bi održali ambijent povoljan za svoje interese, a na štetu srpskih interesa. 
Za kraj, svojim obaveštajnim delovanjem Rusija održava iluziju da je zaštitnik Srba. Da li je stvarni zaštitnik Srba ili samo uspešan manipulant, odgovor nam daje obim ruske propagande, ruskih dezinformacija i broj proruskih organizacija? Oni s čistim namerama ne deluju tako prema prijateljima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (5)

Loading
Čika Kure

28.01.2024 16:41

Издајниче брадати

JA

28.01.2024 17:25

Tako i treba... Što dalje od EU i posle Jevreja naj većeg svetskog zla SAD... Može recimo Briks... Some izdajnički, obrij bradu...

Nada

28.01.2024 18:09

Šta napriča ovaj "ekspert"? Ko ga plaća da priča gluposti? O kojim medijima priča? Samo onaj koji je plaćen mora da priča da EU ima perspektivu. Još malo, najviše godinu dana, neće biti EU i NATO-a.

Cile

01.02.2024 14:13

Srbija i Rusija du primer pravog prijateljstva! U proteklom periodu Rusija nam je jasno stavila do znanja da na njih uvek mozemo da racunamo, da su onu nasa braca ciju podrsku uvek imamo.