SRBIJA JE PRIVRŽENA MIRU: Vučić razgovarao sa Derekom Šoleom, evo šta je predsednik poručio Americi pred težak sastanak u Briselu!

Autor:

Vesti

26.02.2023

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksndar Vučić je rekao da očekuje veoma težak sastanak, ali da je Srbija privržena miru i stabilnosti u regionu.

SRBIJA JE PRIVRŽENA MIRU: Vučić razgovarao sa Derekom Šoleom, evo šta je predsednik poručio Americi pred težak sastanak u Briselu!

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIC nr, Profimedia

Aleksandar Vučić i Derek Šole

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa specijalnim savetnikom u američkom Stejt Dipartmentu Derekom Šoleom, koji je preneo stavove zvaničnog Vašingtona uoči sutrašnjeg sastanka u Briselu.

Američki diplomata je istakao da SAD potpuno podržavaju predlog EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da očekuje da sutrašnji sastanak u Briselu bude konstruktivan, uz primetan napredak ka dogovoru. Šole je, takođe, rekao da treba da budu primenjeni sporazumi, ranije potpisani u procesu dijaloga, što podrazumeva i uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Predsednik Vučić je rekao da očekuje veoma težak sastanak, ali da je Srbija privržena miru i stabilnosti u regionu, te da je u tom kontekstu spreman da radi na konceptu i primeni ponuđenog plana uz jasno određena ograničenja. 

Predsednik Vučić i specijalni savetnik Šole su razgovarali i o evropskoj budućnosti Srbije, koju SAD podržavaju, kao i o značajnim mogućnostima za razvoj srpsko-američke saradnje u različitim oblastima, posebno ekonomskoj.

 

 

Da podsetimo, predsednik Srbije putuje u Brisel gde će se nastaviti pregovori sa Prištinom.

Vučić je u svoj kabinet došao još jutros u 5 sati, želeći pažljivo da prouči svako slovo pisma koje je stiglo na adresu Andrićevog venca, ali i da se temeljno pripremi za sutrašnji nastavak dijaloga sa premijerom takozvanog Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu.

Nova runda u sedištu EU trebalo bi da počne u 15 časova. Specijalni izaslanik “kluba 27” Miroslav Lajčak najpre će sa Vučićem i Kurtijem razgovarati pojedinačno, a potom će uslediti zajednički sastanak.

Šef naše države za sto seda sa jasnim “crvenim linijama”: Srbija neće priznati nezavisnost lažne države niti aminovati njeno članstvo u Ujedinjenim nacijama. Uz to, kategoričan je i stav Beograda: mora se formirati Zajednica srpskih opština pre nego što se uđe u detalje evropskog plana za KiM čiji su autori zapravo Šolc i Makron.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (304)

Loading
Dejan

26.02.2023 14:42

Vučić neumorno radi na zaštiti srpskih nacionalnih i državnih interesa na KiM.

Lidija

26.02.2023 18:50

@Dejan - Svakodnevno se bori za nas narod na KiM, koji mesecima trpi torturu siptara.

Ljubica

26.02.2023 14:43

Nadamo se da ćemo u Briselu dobiti pozitivno rešenje za KiM i formiranje ZSO. Sačuvati mir.

Petar

26.02.2023 14:43

Ni jedan sastanak nije lak, a pogotovo ovi gde u zapadne sile i moćnici žele da nam nametnu nešto na šta nikada ne možemo pristati. Kako god pa se oni ponašaju mi znamo svoj cilj i to je to.