MILANOVIĆ MITRALJEZOM BRANIO TITOV GROB OD ŠEŠELJA: Predsednik Hrvatske krije da je bio gardista u Beogradu!

Autor:

Vesti

02.02.2023

13:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zoran Milanović, predsednik Hrvatske, sredinom osamdesetih, kao mladi gardista SFRJ, držao je na nišanu Vojislava Šešelja, lidera SRS, tokom zadatka odbrane Kuće cveća i Titovog groba, saznaje Srpski telegraf.

MILANOVIĆ MITRALJEZOM BRANIO TITOV GROB OD ŠEŠELJA: Predsednik Hrvatske krije da je bio gardista u Beogradu!

Foto: Tanjug/Hina, Profimedia, ST/V. Lukić

- Tokom jednog od Šešeljevih pokušaja da osvoji Kuću cveća, u četi mladih gardista koji su čuvali objekat, bio je i Zoran Milanović, sadašnji predsednik Hrvatske. Milanović je bio dobar vojnik, važio je za jednog od deset najboljih u četi - kaže dobro obavešten izvor našeg lista i dodaje:

Foto: Tanjug/HINA

Zoran Milanović, predsednik Hrvatske

- Zadatak gardista je bio da spreče radikale da upadnu u Kuću cveća i oskrnave Titov grob. Deo njih je bio raspoređen ispred objekta, deo unutra, a deo na okolnim objektima. Svi su, naravno, bili naoružani, neki mitraljezima, a gardisti na okolnim zgradama snajperima. 

Vojislav Šešelj i njegove pristalice, dodaje, sprečeni su da izvedu performans, te nisu uspeli da dođu ni do vrata Kuće cveća.

Foto: printscreen

Lider SRS Vojislav Šešelj

Saznanja našeg lista potvrdio je i čuveni novinar Milomir Marić.

Foto: ST/V. LUKIĆ

Novinar Milomir Marić

- Kad je Šešelj rekao da će da juriša na Kuću cveća, ja sam mu se priključio. Međutim, gore je bio, maltene, iskopan rov. Komandant garde je postavio puškomitraljeze i bili su spremni da pucaju. Šešelj je jurišao s glogovim kocem, a mi smo išli za njim i umirali od smeha. A jedan od onih sa mitraljezima, što je trebalo da pucaju, bio je Zoran Milanović, najbolji gardista. Milanovićev otac je bio istaknuti šef kabineta Mike Tripala - kazao je Marić.

Da ga je upravo Milanović zaustavio u naumu da upadne u Kuću cveća, Šešelj je saznao mnogo godina kasnije i to upravo od Marića.

- Milanović je tada bio niko i ništa. Niko živ nije znao za njega. Ja sam to prvi put čuo od Marića. Komandant te brigade je organizovao snajperiste po okolnim zgradama - kaže Šešelj.

Foto: Tanjug/HINA/ EDVARD SUSAK

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović

A na činjenicu da ga je sadašnji šef hrvatske države držao na nišanu, vođa radikala poručuje:

- Koliko puta su me ustaše držale na nišanu.... Mnogi su mene držali na nišanu, ja se zbog toga ne uzbuđujem.

O Milanovićevoj karijeri gardiste u Beogradu pisali su svojevremeno i hrvatski mediji. Hrvatski predsednik je sredinom osamdesetih postao gardista, službovao je u našem glavnom gradu, a bio je raspoređen na zadacima čuvanja Kuće cveća. Posle vojske je upisao Pravni fakultet u Zagrebu.

Šljivančanin: Mrkšić poslao
dvojicu snajperista da me ubiju

Veselin Šljivančanin, penzionisani oficir JNA, tvrdi da je Mile Mrkšić, general VJ, pokušao da ga likvidira krajem 1991. i to tako što je zadužio dvojicu snajperista iz vojske da pucaju na njega kad napušta kasarnu! Za Mrkšićeve namere prvi put je saznao u maju 1992, po povratku iz Sarajeva, kad su se oficiri okupili u njegovoj kancelariji. Među prisutan bio je i Mrkšić, a jedan od njih kazao da je ovaj general VJ naredio njegovu likvidaciju. Mrkšić je tada pobegao iz prostorije, a sutradan tvrdio da sve rečeno nije tačno.

Foto: Republika

Veselin Šljivančanin, penzionisani oficir JNA

- Kad sam se vratio iz Haga, to je bilo u proleće 2008, otišao sam na bazen u Vojnu akademiju i pojavila su se dvojica podoficira koja su tražila da pričamo. Oni su mi tada rekli: "Vi ste živi samo zahvaljujući nama." Ispričali su mi da su oni dobili zadatak da me sačekaju sa snajperom na kapiji C, na izlasku iz Starog dvora prema Bulevaru oslobođenja. Mrkšić je tražio da moram biti likvidiran. Međutim, kad sam naišao, oni su odustali od tog zadataka. Rekli su mi da nisu želeli da me ubiju, da me znaju kao čestitog i da su posle prekomandovani iz garde - kaže Šljivančanin.

Dodaje da je kasnije, kada je vraćen u Hag, probao o tome da priča s Mrkšićem, ali da je on odbio razgovor:

- Jednom sam pokušao da razgovaram s načelnikom obaveštajne uprave, on je imao svoje verzije. Jednostavno, nešto sam ja njemu smetao. Da li je to, moja likvidacija, bila samo njegova ideja ili je bio s nekim u dosluhu, to istražujem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading