VUČIĆ SE SASTAO SA LAVROVIM: Ponosan sam što imamo odlične odnose s Rusijom (VIDEO)

Autor:

Vesti

10.10.2021

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u predsedništvu Srbije sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, koji je neposredno pre sastanka stigao u Srbiju.

Republika

Foto: printscreen/RTS

Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije zahvalio se Lavrovu što je večeras u Beogradu i što je došao da uveliča Samit nesvrstanih.

Takođe, predsednik se zahvalio Rusiji na očuvanju teritorijalnog integriteta, zbog dobre političke saradnje, ali i izgradnje gasovoda.

- Veoma sam ponosan što kažem da imamo vrlo dobre odnose sa Ruskom Federacijom. Zadovoljni smo razvojem naših bilateralnih odnosa - rekao je Vučić.

Vučić kaže da se zahvalio i predsedniku Putinu i izrazio želju i nadu da do kraja godine dođe do susreta sa ruskim liderom.

- Ovo je bio najotvoreniji i najiskreniji razgovor do sada, iako gospodina Lavrova poznajem mnogo godina - rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik je podsetio na pomoć Rusije u borbi srpskog naroda i Srbije protiv virusa korona.

- Tu vrstu pomoći i podrške ne zaboravljamo - rekao je Vučić.

Republika

Foto: printscreen/RTS

Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić

Predsednik kaže da je upoznao Lavrova sa objektivnim strahovima zbog situacije u regionu.

Vučić je ponovio da će Srbija ostati vojno neutralna zemlja. On je istakao da, uprkos koroni, raste spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije. Predsednik Srbije se zahvalio i zbog dobre saradnje sa Ruskim železnicama.

Vučić se i na ruskom jeziku zahvalio Lavrovu na njegovoj pomoći Srbiji i poželeo mu sve najbolje.

Sergej Lavrov se zahvalio Vučiću na sastanku. 

- Preneo sam predsedniku Vučiću najtoplije pozdrave predsednika Putina. Razmotrili smo moguće kontakte na nivou predsednika u budućnosti i dogorićemo se kada će se taj sastanak održati - rekao je Lavrov. 

Lavrov kaže da je trgovinska saradnja dve zemlje porasla za 16 odsto i pored virusa korona.

Republika

Foto: printscreen/RTS

Sergej Lavrov

On je podsetio da se vakcina "Sputnjik V" proizvodi i u Srbiji.

- Rusija se zalaže za to da se rešenje pitanja Kosova i Metohije može zasnivati samo na Rezoluciji 1244, dijaloga Beograda i Prištine. To mora da potvrdi SB UN. Prihvatićemo svako rešenje koje odgovara Srbiji i srpskom narodu - rekao je Sergej Lavrov.

On je podsetio i na podršku Srbiji zbog situaciji na Jarinju i rekao da je vreme da se stvori Zajednica srpskih opština (ZSO).

- Nije na čast EU popustljivost prema tome što Albanci ne ispunjavaju obaveze - rekao je Lavrov i pozvao Brisel na odgovornost za probleme u dijalogu Beograda i Prištine.

Lavrov je podsetio da je Srbija najveći faktor stabilnosti na ovim prostorima.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Vučić je rekao da su tri pitanja najvažnija za budućnost sveta - energetika, voda i hrana.

Jedan od razloga za energetsku krizu su karbon takse, kao i nezaključivanje dugoročnih ugovora sa Rusijom iz političkih razloga, te nepriznavanje greške zatvaranja rudnika uglja.

Vučić je upozorio da će biti problema i sa cenom hrane zbog energetske krize, ali da to neće toliko zahvatiti Srbiju i da je sreća što je Srbija uradila gasovod.

- Rastu cene svega u celoj Evropi, svuda - rekao je Vučić.

Republika

Foto: printscreen/RTS

 

Sergej Lavrov je u Beograd doputovao povodom Samita kojim se u naredna dva dana obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Lavrov je u Srbiju stigao kao gost Komemorativnog skupa, budući da Rusija od jula ove godine ima status zemlje posmatrača, kao i Srbija.

Predsednik Vučić je na Instagram nalogu buducnostsrbijeav poželeo dobrodošlicu Sergeju Lavrovu.

Dobro došli, dragi prijatelju - stoji u objavi na Instagramu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Una

10.10.2021 17:46

Свима је драго, што Србија перманентно ради на унапређењу односа са Русијом!

Ivana

10.10.2021 18:30

Građani su ponosni na predsedniku Vučiću koji su zaista ekonomski osnažili našu državu. Srbija se danas cela razvija i gradi, nijedan predsednik do sada ovoliko nije radio za našu državu i njene građane.

ana

10.10.2021 20:18

Naši vermi prijatelji, partneri, saradnici, braća Rusi. Velika podrška uvek.

Nedja

10.10.2021 21:51

Samo S400 Srbiju Spasava.