OD DANAS NOVA PRAVILA ZA PLAĆENJE RAČUNA ZA STRUJU! Ova grupa građana ima opravo na popuste, da li ste i vi na ovom spisku?

Autor:

Vesti

01.10.2024

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi pravilnik zamenio je stari iz aprila!

OD DANAS NOVA PRAVILA ZA PLAĆENJE RAČUNA ZA STRUJU! Ova grupa građana ima opravo na popuste, da li ste i vi na ovom spisku?

Foto: Shutterstock

Vlada Srbije je usvojila novi pravilnik koji definiše usklađene iznose mesečnih prihoda domaćinstava potrebnih za sticanje statusa energetskog ugroženog kupca. Ovaj status omogućava olakšice prilikom plaćanja računa za struju i gas.

Prema ovom pravilniku, domaćinstva sa jednim članom mogu ostvariti status ako njihov prihod ne prelazi 24.211 dinara. Za domaćinstva sa dva člana, granica je postavljena na 38.373 dinara, dok domaćinstva sa tri člana ne bi smela imati prihod veći od 52.535 dinara.

Maksimalni mesečni prihodi za domaćinstva sa četiri člana iznose 66.697 dinara, dok za pet članova granica iznosi 80.859 dinara. Domaćinstva sa šest članova ne bi trebala imati prihod veći od 95.021 dinara, a za svaku dodatnu osobu, iznos se povećava za 14.162 dinara.

Novi pravilnik stupa na snagu 1. oktobra 2024. godine i zamenjuje prethodni iz aprila. Ova promena je usklađena s kretanjem indeksa potrošačkih cena i ima za cilj da prilagodi kriterijume trenutnoj ekonomskoj situaciji, omogućavajući većem broju građana da ostvare energetske olakšice.

Energetski ugroženi kupac, bilo da se radi o domaćinstvu sa jednim ili više članova, je onaj koji živi u jednoj stambenoj jedinici sa jednim mernim mestom za merenje potrošnje električne energije ili prirodnog gasa. Ovaj kupac mora trošiti maksimalnu količinu energije u skladu sa važećim propisima.

Takođe, status energetskog ugroženog kupca može se steći i na osnovu zdravstvenog stanja člana domaćinstva. Domaćinstvo se definiše kao osoba koja živi sama i nije član drugog domaćinstva, kao i kao grupa više lica, članova porodice, koja žive u jednoj stambenoj jedinici i zajednički troše prihode za podmirenje osnovnih životnih potreba.

Kvadratura

Granica za jednočlano domaćinstvo je 40 kvadrata, za dvočlano do 58, za tročlano do 66, za četvoročlano do 74, za petočlano do 87 i za ono koje broji šest ili više članova do 96 kvadrata.

Seosko domaćinstvo može imati u svojini jednu stambenu jedinicu i stiče status energetski ugroženog kupca bez obzira na površinu te stambene jedinice.

Domaćinstvo čiji su članovi ostvarili pravo na novčanu socijalnu pomoć, uvećanu novčanu socijalnu pomoć, dečji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica stiče status energetski ugroženog kupca po osnovu akta nadležnog organa o stečenom pravu.

Nadležni organ po službenoj dužnosti dostavlja organu jedinice lokalne samouprave nadležnom za poslove socijalne zaštite podatke iz službenih evidencija o licu koje je ostvarilo pravo, i to: jedinstveni matični broj građana, odnosno evidencijski broj stranca, ime i prezime, adresu prebivališta, odnosno boravišta lica, broj članova domaćinstva, kao i pravo koje je lice ostvarilo i rok važenja akta o sticanju tog prava.

Predviđene i kazne za krešenje zakona

Za nepoštovanje zakona predviđene su i novčane kazne.

Od 80.000 do 150.000 dinara platiće kaznu za prekršaj odgovorno lice u organu jedinice lokalne samouprave ako rešenje o sticanju statusa energetski ugroženog kupca izda suprotno odredbama pravilnika. Takođe, i ukoliko pravila prekrši imalac statusa energetski ugroženog kupca, može dobiti novčanu kaznu od 5.000 do 10.000 dinara.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading