DA LI CEO ŽIVOT GREŠIMO? Jaja ne treba čuvati tamo gde svi mislimo da treba!

Autor: Anđela Trifunović

Vesti

28.01.2025

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Večita dilema potrošača je gde se zapravo čuvaju jaja da bi što duže ostala sveža. Da li je bolje ostaviti ih na sobnoj temperaturi ili ih staviti u frižider? I ako im je bolje u frižideru, koja bi trebalo da bude prava pozicija? U ovom tekstu i emisiji Potrošačka patrola, koju možete pogledati na Jutjub kanalu Republika news, odgovorili smo na ova pitanja i razrešili (nadajmo se) većinu dilema.

DA LI CEO ŽIVOT GREŠIMO?  Jaja ne treba čuvati tamo gde svi mislimo da treba!

Foto: Republika.rs

VLAGA I MIRIS

Jaja su, znamo, izuzetno osetljiv proizvod. Njihova ljuska je porozna, lako upijaju mirise i vlagu iz okoline i zato su savršeno mesto za razvoj bakterija poput salmonele.
Gde ćete ih čuvati zavisi i od toga od koga ih kupujete i kako su bila tretirana.
Stručnjaci smatraju da jaja koja se donesu direktno iz kokošinjca, i to neoprana, mogu da stoje van frižidera i do četiri sedmice zato što na ljusci imaju površinski zaštitni sloj koji sprečava prodor bakterija.
Dobra je opcija, ako imate hladnu ostavu s konstantnom temperaturom ispod 20 stepeni, da jaja ostavite u nju.
Nije, međutim, dobro držati jaja u kuhinji na pultu ili u ormariću gde temperature stalno variraju.
A šta je s jajima iz prodavnice koja su prošla kroz postupak pranja i nemaju prirodnu zaštitu? Ona moraju da se čuvaju u frižideru na temperaturi između četiri i sedam stepeni. Idealno je da se drže u originalnom pakovanju jer kartonske kutije štite jaja od vlage i mirisa iz frižidera.
Sigurni smo da ovo niste znali!
Još jedna važna stvar: najbolje mesto za čuvanje je srednja polica, a ne vrata frižidera, jer je temperatura na vratima manje stabilna zbog učestalog otvaranja.

Idemo dalje...

Ako želite da jaja budu duže sveža, stavite ih šiljatim krajem prema dole. Tako će žumance ostati u sredini.

KAKO PROVERITI

Bez obzira na to gde ih čuvate, važno je da proverite svežinu jaja pre upotrebe. A kako to da uradite? Najjednostavnije je po mirisu, međutim, možete upotrebiti i jednostavnu tzv. plutajuću tehniku.

Stavite jaje u posudu s vodom, ukoliko potone sveže je, ukoliko pluta nije.
Mada postoje različita mišljenja, ključno je da shvatimo da način čuvanja jaja zavisi od različitih faktora, uključujući proces proizvodnje, transporta i, naravno, uslova u našem domu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading