OPREZ! U PILETINI IZ MARKETA PRONAĐENA OPASNA BAKTERIJA: Simptomi zaraze se razvijaju već posle 8 sati!
Predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje

Foto: pixabay.com
Službena kontrola na hrvatskom tržištu otkrila je prisustvo bakterije salmonela enteritidis u fileima pilećih prsa poreklom iz Bosne i Hercegovine, saopštio je Evropski sistem za bezbednost hrane. Ova situacija predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje potrošača, a vlasti su preduzele mere kako bi se sprečilo dalje širenje kontaminirane hrane.
Mogući rizici

Foto: youtube.com/printscreen
Hrvatski mediji ističu da je uzorak piletine iz BiH uzet 17. oktobra, ali je javno obaveštenje o prisustvu salmonele objavljeno tek 13. novembra, gotovo mesec dana od uzorkovanja. Ova zakasnela reakcija izazvala je uznemirenost među potrošačima i postavila pitanje o efikasnosti sistema kontrole bezbednosti hrane.
Posledice po tržište

Foto: shutterstock
Iz Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje u prometu hrane ističu da zaražena piletina verovatno više nije dostupna na maloprodajnom tržištu u Hrvatskoj. Ipak, ovakvi slučajevi mogu ozbiljno narušiti poverenje potrošača u kvalitet hrane i postaviti pitanje o efikasnosti sistema kontrole i nadzora.
Netifusne salmonele
Netifusne salmonele, poput salmonela enteritidis, mogu izazvati različite zdravstvene probleme, uključujući gastroenteritis, bakteremiju i žarišne infekcije. Simptomi infekcije mogu se manifestovati kroz proliv, visoku temperaturu i druge znakove bolesti, što dodatno naglašava ozbiljnost situacije.
Kako se prenosi salmonela?
Salmonela se ne prenosi samo putem konzumiranja zaražene hrane. Salmonela se prenosi i sa osobe na osobu. Ukoliko je neko, kao kliconoša, bio zaražen salmonelom ili je u fizičkom kontaktu sa zaraženom hranom, na taj način takođe može preneti ovu bakteriju. Salmonela se može naći u presnom mesu, živinskom najšešće, jajima, mleku, mlečnim proizvodima, ribi morskim plodovima i tako dalje. Takođe, treba obratiti pažnju kako se meso ili druge namirnice peru pre termičke obrade, jer ta voda može dospeti na sve okolne predmete i tako možemo dobiti zarazu.
Simptomi salmonele
Ukoliko ste na neki način uneli ovu bakteriju u organizam, simptomi će se obično razviti za od 8 do 72 sata, a ti simptomi su:
- Diareja
- Mučnina
- Povraćanje
- Grčevi u stomaku
- Groznica
- Temperatura
- Glavobolja
- Krv u stolici
Nije nužno imati sve gore pomenute simptome ukoliko dođe do zaraze ovom bakterijom.
Bonus video:
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)