OVAKAV LET NIJE VIDEO NI JEDAN KAPETAN! Dok padaju bombe avion "Er Srbije" poleteo iz Bejruta, piloti ispričali kakav je to bio poduhvat

Autor:

Vesti

11.10.2024

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U avionu su se nalazili naši državljani i članovi njihovih porodica, evakuisani iz rataom zahvaćenog područja.

OVAKAV LET NIJE VIDEO NI JEDAN KAPETAN! Dok padaju bombe avion "Er Srbije" poleteo iz Bejruta, piloti ispričali kakav je to bio poduhvat

Foto: Profimedia Dinendra Haria Zuma Press Pr

Avion "Er Srbija" je uspešno evakuisao 85 odraslih putnika i tri bebe iz Bejruta u Beograd. Kapetan aviona, Nemanja Janjatović, i kopilot, Goran Nižić, su se suočili sa jednim od najtežih letova u svojim karijerama. Putnici su izjavili da su jedva čekali da vide i čuju srpski jezik, što je dočekano s oduševljenjem.

Fotografija aviona "Er Srbija" koja je obišla svet prikazuje let iznad Bejruta, dok se u pozadini vidi dim od bombi koje padaju na libansku prestonicu. U avionu su se nalazili naši državljani i članovi njihovih porodica, evakuisani iz rataom zahvaćenog područja.


Kapetan aviona, Nemanja Janjatović, je istakao da je vraćanje putnika iz Libana bio jedan od najtežih trenutaka u njegovoj karijeri, čak i teži od letova tokom pandemije koronavirusa i iz Tel Aviva. On je naglasio da je bezbednost aviona, posade i putnika bila prioritet tokom celog leta.

 

- To je stari let, iskusni smo na njemu i bio nam je poznat aerodrom. Operateri smo visoko-sofisticiranih mašina, procedure u našem poslu su složene i ne možemo da se oslanjamo na to da li poznajemo aerodrom ili ne - ukazuje Janjatović.

Govoreći o sletanju, Janjatović je istakao da avio-kompanija "Er Srbija" već godinama nema redovnu liniju za Bejrut, ali da su operateri veoma iskusni i da su procedure u njihovom poslu složene i da se oslanjaju na informacije koje dobijaju u realnom vremenu.

Kopilot aviona, Goran Nižić, je istakao da su putnici tokom leta pokazivali poverenje u posadu, te da je atmosfera u avionu delovala opušteno i srdačno. Nakon sletanja u Surčin, putnici su se prvo javili porodicama, koje su već bile obaveštene o bezbednom povratku aviona.

Naglasio je da je priprema leta u kratkom vremenskom roku u najveće krizno područje zahtevala angažovanje različitih timova Vlade, Direktorata civilnog vazduhoplovstva i diplomatsko-konzularnih predstavništava širom sveta. Ova evakuacija je predstavljala izazov koji je kompanija uspešno savladala.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading