USKORO PRELAZIMO NA ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA! Evo kada treba pomeriti kazaljke na satu, NE ZABORAVITE!

Autor:

Vesti

02.10.2024

13:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Večita dilema - da li kazaljke idu sat unapred ili unazad!

USKORO PRELAZIMO NA ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA! Evo kada treba pomeriti kazaljke na satu, NE ZABORAVITE!

Foto: Shuterstock,

Krajem oktobra očekuje nas prelazak na zimsko računanje vremena, poznato i kao standardno vreme. Kao što je uobičajeno, poslednje nedelje u oktobru dolazi do promene vremena.

Ove godine, satove ćemo vraćati unazad u noći između subote, 26. oktobra, i nedelje, 27. oktobra 2024. godine. Tačno u 3:00 ujutru kazaljke ćemo pomeriti unazad za jedan sat, što znači da će vreme ponovo biti 2:00 ujutru. Ova promena donosi dodatni sat sna, što mnogi sa zadovoljstvom iščekuju! Iskoristite ovu priliku da se naspavate i prilagodite novom zimskom ritmu dana.

Foto: Shutterstock

Krajem oktobra vraćamo sat unazad

Vraćamo sat unazad: Šta donosi zimsko računanje vremena?

Svake godine mnogi se pitaju: „Ide li sat napred ili nazad?“ Kada prelazimo na zimsko računanje vremena, odgovor je – sat se vraća jedan sat unazad. Ovaj trenutak predstavlja vraćanje "izgubljenog" sata koji smo pomerili unapred prilikom prelaska na letnje računanje vremena u proleće. Sa prelaskom na zimsko vreme, dobijamo jedan dodatni sat sna te noći, što mnogima donosi olakšanje i priliku za odmor.

Zimsko računanje vremena, poznato i kao standardno vreme, prati srednjoevropsko vreme (CET), koje je jedan sat ispred univerzalnog vremena (UTC+1). U letnjem periodu, satovi su pomereni unapred za jedan sat, pa se koristi srednjoevropsko letnje vreme (CEST), koje je dva sata ispred univerzalnog vremena (UTC+2).

Ova sezonska promena vremena uvedena je kako bi se bolje iskoristila dnevna svetlost tokom letnjih meseci. Međutim, zimsko računanje vremena, kada se sat vraća unazad, mnogima pruža dodatni odmor i omogućava bolje usklađivanje sa prirodnim ritmom dana tokom hladnijih meseci. Bez obzira na to, prelazak na zimsko vreme takođe znači kraće dane i raniji mrak, što može uticati na svakodnevnu rutinu i raspoloženje, ali i omogućava više vremena za opuštanje u večernjim satima.

Naredni prelazak na letnje računanje vremena očekuje nas poslednje nedelje marta sledeće godine, kada ćemo satove ponovo pomeriti unapred. Do tada, uživajte u dodatnom satu sna i pripremite se za zimski period.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading