OVAKVO PRETICANJE STROGO ZABRANJENO: Vozači će skupo plaćati prekršaje, evo šta sve donose izmene zakona u Srbiji!

Autor:

Vesti

18.09.2024

14:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored toga, od naredne godine planira se naplata putarine ne samo na auto-putevima, već i na brzim saobraćajnicama

OVAKVO PRETICANJE STROGO ZABRANJENO: Vozači će skupo plaćati prekršaje, evo šta sve donose izmene zakona u Srbiji!

Foto: Printscreen/Instagram/192_rs

Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja doneće brojne novine vozačima u Srbiji, a ona koja ih najviše zanima, i za koju je najavljeno da će biti uvedena su i veće, odnosno suplje kazne za prekršaje.

Ti iznosi će sigurno biti povećani jer sadašnji od 1.500, 2.000, pa i 3.000 dinara nemaju nikakvog smisla, izjavio je Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP. 

Takođe, jedna od ključnih mera, potvrdio je ministar Goran Vesić, biće zabrana međusobnog preticanja šlepera. Ova praksa, koja je do sada bila prisutna na auto-putevima, biće zabranjena, kako bi se sprečilo usporavanje i ugrožavanje saobraćaja. Povećan broj incidenata u kojima učestvuju šleperi bio je ključni razlog za uvođenje ove mere.

- Povećan broj incidenata s učešćem šlepera je zabrinjavajuć. Zbog toga ćemo zabraniti međusobno preticanje šlepera na auto-putu. Takođe, svi kamioni će biti obavezni da koriste cerade kako bi se sprečilo ispadanje šljunka i drugih materijala sa vozila - izjavio je ministar saobraćaja Goran Vesić za RINU.

Pored toga, od naredne godine planira se naplata putarine ne samo na auto-putevima, već i na brzim saobraćajnicama, dok će se za šlepere putarina naplaćivati i na magistralnim putevima. Naplata putarina na brzim saobraćajnicama biće organizovana bez naplatnih rampi, a cena putarine će biti niža u poređenju sa auto-putevima.

- Na najvažnijim magistralnim putevima putarina će se naplaćivati za šlepere čije je osovinsko opterećenje veće od sedam i po tona. Za ovaj sistem naplate koristićemo veoma uspešan model iz Mađarske, za šta je već potpisan ugovor - dodao je Vesić.

Oduzimanje vozila i vozačke 

Oduzimanje vozila bahatim vozačima, privremeno, već je i počelo da se sprovodi, a Zakonom bi bilo uvedeno kao trajna mera. Ova akcija počela je ove godine, a prema poslednjim podacima oduzeto je više od 220 vozila.

Lakićević je potvrdio i da će biti trajno oduzimane vozačke dozvole za najteže saobraćajne prekršaje i povratnike u činjenju prekršaja.

- I za krivična dela kao što je izazivanje saobraćajne nezgode s teškim telesnim povredama ili poginulim licima. Razmatraće se i dodatni lekarski i psihološki pregledi za nesavesne vozače - rekao je Lakićević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading