ZBOG OVIH PREKRŠAJA BISTE MOGLI DA OSTANETE BEZ VOZAČKE I VOZILA! Šta donosi novi zakon o saobraćaju - DRAKONSKE KAZNE ZA PRELAZAK NA CRVENO, ALKOHOLA NE SMETE NI KAP!

Autor:

Vesti

13.09.2024

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pooštrene kazne za najteže prekršaje!

ZBOG OVIH PREKRŠAJA BISTE MOGLI DA OSTANETE BEZ VOZAČKE I VOZILA! Šta donosi novi zakon o saobraćaju - DRAKONSKE KAZNE ZA PRELAZAK NA CRVENO, ALKOHOLA NE SMETE NI KAP!

Foto: Rina.rs

Novi predlog Zakona o bezbednosti saobraćaja donosi niz drastičnih mera, koje uključuju trajno oduzimanje automobila i vozačkih dozvola, kao i strože kazne za prekršaje.

Predlog zakona, koji bi do kraja godine trebalo da uđe u javnu raspravu, ima za cilj unapređenje bezbednosti na putevima u Srbiji, a predviđa i nova pravila za električne bicikle, uz nultu toleranciju na vožnju pod dejstvom alkohola.

Oduzimanje vozila

Pomoćnik direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja, Mirko Koković, najavio je mogućnost trajnog oduzimanja vozila vozačima koji naprave teži saobraćajni prekršaj.

- Privremeno oduzimanje može da traje dve godine. I tu se plaća ležarina. Bitno je da smo ušli u sam taj proces, jer to je nešto što postoji u Evropi i jednostavno postoji trajno oduzimanje. Tako da verujemo da ćemo mi prepisati taj model - rekao je Koković.

Načelnik Saobraćajne policije, Slaviša Lakićević, takođe je naglasio da će biti oduzimane vozačke dozvole za najteže prekršaje.

- I za krivična dela kao što je izazivanje saobraćajne nezgode s teškim telesnim povredama ili poginulim licima. Razmatraće se i dodatni lekarski i psihološki pregledi za nesavesne vozače - rekao je on.

Nula promila alkohola

Poseban akcenat stavlja se na nultu toleranciju za alkohol u organizmu, s mogućnošću uvođenja modela kakav postoji u Mađarskoj, gde se ne kažnjava do 0,2 promila alkohola.

Takođe, zakonom će prvi put biti regulisani električni bicikli, čija je upotreba sve češća na ulicama Srbije.

Strože kazne

Najveće promene, međutim, odnose se na strože kazne za saobraćajne prekršaje.

- Trebaju nam znatno strože kazne kako bi imale svoju svrh -“ istakao je Lakićević, dodajući da će novčane kazne biti značajno povećane, kao i broj kaznenih poena za teže prekršaje, poput ugrožavanja pešaka i korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje.

Sadašnje kazne

 

Prekoračenje brzine od 1-10 km/h - 3.000 dinara (bez poena)

Prekoračenje brzine od 11-20 km/h - 5.000 dinara (bez poena)
Prekoračenje brzine od 31-50 km/h - 10.000 – 20.000 (4 poena)
Prekoračenje brzine od 51-70 km/h - 40.000 ili 1/30 dana zatvora (7 poena)
Alkohol 0.21 – 0.5 ‰ - 10.000 dinara (bez poena)
Alkohol 0.51 – 0.8 ‰ - 10.000 – 20.000 dinara (6 poena)
Alkohol od 2.1 i više ‰ - 30 – 60 dana zatvora (15 poena, najmanje 9 meseci zabrane upravljanja)
Nekorišćenje sigurnosnog pojasa 10.000 dinara (bez poena)
Korišćenje mobilnog telefona 10.000 dinara (bez poena)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading