SPOMENIK DRAŽI MIHAILOVIĆU USKORO U CENTRU BEOGRADA! Šapić najavio: Grobu Josipa Broza Tita nije mesto u srpskoj prestonici

Autor:

Vesti

16.09.2024

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U planu i izmeštanje Moše Pijade, Ive Lola Ribara, Đure Đakovića, Ivana Milutinovića sa Kalemegdanske tvrđave

SPOMENIK DRAŽI MIHAILOVIĆU USKORO U CENTRU BEOGRADA! Šapić najavio: Grobu Josipa Broza Tita nije mesto u srpskoj prestonici

Foto: ATAImages, Wikipedia

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je danas podizanje spomenika Draži Mihailoviću u parku na Terazijskoj terasi, kao i izmeštanje groba Josipa Broza Tita iz Beograda.

Šapić je rekao na konferenciji za novinare da će danas javno pozvati na izmeštanje groba Josipa Broza Tita iz Beograda i podsetio da je o tome  govorio pre par meseci i da je rekao da to nije predizborna priča.

- Ne mogu da utičem na tu odluku, niti grad Beograd može pravno- formalno na to da utiče, ali mislim da je izmeštanje Josipa Broza iz Muzeja Jugoslavije izuzetno važna stvar za srpski narod i za budućnost ove zemlje. Takođe i izmeštanje Moše Pijade, Ive Lola Ribara, Đure Đakovića, Ivana Milutinovića sa Kalemegdanske tvrđave, sa prostora koji je najveća naša kulturna baština, stara 2.000 godina - rekao je on novinarima u Skupštini grada.

Dodao je da odluku o tome donosi Ministarstvo kulture i da je Kalemegdan pod zaštitom Zavoda zaštitu spomenika Srbije, kao i da je Muzej Jugoslavije takođe u nadležnosti Ministarstva kulture. 

- Ono što ja mogu da kažem, jeste da ću i ja lično i gradske službe maksimalno pomoći ukoliko dođe do te odluke da se izvrši kvalitetna ekshumacija, da se ta tela prebace tamo gde budemo odlučili.  Ako su Španci mogli posle 44 godine generala Franka da izmeste iz Doline palih na neko normalno groblje, mi nismo varvari za razliku od tih istih boljševika i komunista koji su generalu Draži Mihajloviću rasuli kosti da ne znamo ni danas gde mu se nalaze - rekao je Šapić.

On je podsetio da je 2003. godine donet zakon kojim su ravnogorski i partizanski pokret izjednačeni.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading