DESET GODINA OD SMRTI VUKA BOJOVIĆA! Nekadašnji direktor ZOO vrta i otac bivšeg vođe ŠKALJARACA nije zaboravljen!

Autor:

Vesti

17.09.2024

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preminuo je u Beogradu, 17. septembra 2014. godine.

DESET GODINA OD SMRTI VUKA BOJOVIĆA! Nekadašnji direktor ZOO vrta i otac bivšeg vođe ŠKALJARACA nije zaboravljen!

Foto: Printscreen/TikTok/omermontenegro

Danas je tačno deset godina od kako je preminuo Vuk Bojović, dugogodišnji direktor Beogradskog zoološkog vrta i vajar koji je veći deo života posvetio životinjama.

Najranije detinjstvo Bojović je proveo u selu Zminica na Durmitoru. Sa 3 godine, ostao je bez oca Luke, predratnog učitelja, koji je poginuo kao pripadnik četničkih jedinica. Diplomirao je i magistrirao vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Uradio je tridesetak bisti, među kojima i biste Veljka Vlahovića, Dragana Kovačevića, Stojana Cerovića, Save Kovačevića.

Bio je po diplomiranju prvo slobodni umetnik, zatim profesor u osnovnoj i srednjoj školi. Predavao je i u Višoj trgovačkoj školi u Beogradu, gde je od 1982. do 1986. godine bio direktor.

Iz dva braka imao je četvoro dece. Iz prvog braka sa Anđelkom Bojović otac je Luke Bojovića, ubijenog Nikole i Marije. A u drugom braku, sa novinarkom Vesnom Radović, ima ćerku Mašu, poznatu beogradsku rediteljku i novinara. Preminuo je u Beogradu, 17. septembra 2014. godine. Vuk Bojović, sahranjen je na Novom groblju u Beogradu 22. septembra.2014. godine.

Foto: www.profimedia.rs

Luka Bojović

Na funkciji direktora Beo zoo-vrta bio je od 1. maja 1986. godine do svoje smrti.

Široj javnosti je postao poznat kada je krajem osamdesetih dva puta iz zoo-vrta bežao šimpanza Sami. U poteri po ulicama i krovovima Beograda i ubeđivanju šimpanze da se „preda“ najveću ulogu je imao Bojović. Taj događaj je on kasnije iskoristio da skrene pažnju na stanje u zoo-vrtu i da to stanje unapredi.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading