REŠENA MISTERIJA! Užarena lopta koja se pojavila na nebu iznad Srbije nije BOLID! Oglasili se iz AD "Ruđer Bošković"!

Autor:

Vesti

07.09.2024

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se prvobitno pojavila informacija da je u pitanju Bolid, Iz "Ruđera Boškovića" i tada su rekli da se meteori odlikuju veoma velikom brzinom i da traju znatno kraće i sagore vrlo brzo.

REŠENA MISTERIJA! Užarena lopta koja se pojavila na nebu iznad Srbije nije BOLID! Oglasili se iz AD "Ruđer Bošković"!

Foto: Twitter

Fascinatna pojava zabeležena je 25. avgusta na nebu širom Srbije. Tada su mnogi pomislili da je u pitanju kometa ili meteor, ali istina je potpuno drugačija, a posle je izašla informacija da je u pitanju BOLID odnosno meteor većih razmera i izrazito većeg sjaja (kao vatrena kugla).

I u drugim delovima sveta bila je vildljiva ova pojava, odnosno užarena lopta kako pada sa neba.

Danas su iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" na instagram stranici objavili da je u pitanju pad zemljinog satelita.

- Starlink - 1196 jedan od satelita u niskoj zemljinoj orbiti, koji je krenuo da se spušta još u januaru prošle godine sa oko 550 kilometara iznad Zemljine površine. Usled pojačane aktivnosti Sunca, koja prati redovni 11-godišnji ciklus istog, došlo je do zagrevanja i širenje atmosfere, čime se zahvatilo LEO orbita. Pojavilo se povećano trenje između satelita i molekula gasova, što mu je smanjivalo brzinu i dovelo ga do pada i sagorevanja - saopštili su na svojoj stranici.

Kako se može videti,

Republika

Foto: Google maps

Starlink se kretao od severozapada prema jugoistoku, a preko našeg područja nastavio je put ka Bugarskoj

 

.

Iako se prvobitno pojavila informacija da je u pitanju Bolid, Iz "Ruđera Boškovića"  i tada su rekli da se meteori odlikuju veoma velikom brzinom i da traju znatno kraće i sagore vrlo brzo, piše Telegraf.

- Kako je pojava trajala znatno duže, moguće da su u u pitanju ostaci pada nekog satelita. Oni su se kretali znatno manjom brzinom, zbog čega je ova pojava duže potrajala, dok su ostaci sagorevali kroz atmosferu - rekli su iz "Ruđer Boškovića".

I pojedini astronomi sumnjaju da se radi o svemirskom otpadu ( uglavnom delovi svemirskih letelica ili satelita koji se odbacuju).

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading