OVAJ LEK SVI PIJEMO ZBOG BOLOVA, A SADA JE HITNO POVUČEN! Evo zbog čega su svi zabrinuti!

Autor:

Vesti

05.09.2024

15:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

RFZO je obaveštenje o povlačenju dobio od kompanije "Galenika"

OVAJ LEK SVI PIJEMO ZBOG BOLOVA, A SADA JE HITNO POVUČEN! Evo zbog čega su svi zabrinuti!

Foto: Shutterstock

 Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je danas da je povučen iz prometa lek Diklofen, tablete od 50 miligrama.

Kako se navodi, RFZO je obaveštenje o povlačenju dobio od kompanije "Galenika", a proizvođač je odluku o povlačenju leka doneo zbog neodgovarajućih rezultata ispitivanja stepena čistoće.

Povodom te odluke, RFZO ističe da se na listi lekova nalaze lekovi drugih proizvođača koji sadrže istu aktivnu supstancu, tako da snabdevanje tržišta i dostupnost terapije ni na koji način nisu ugroženi.

Inače, lek Diklofen se koristi za ublažavanje bola, otoka i zapaljenja koja prate veliki broj oboljenja zglobova, mišića i tetiva, uključujući: - stanja povezana sa artritisom: reumatoidni artritis (hronično zapaljenje zglobova), osteoartritis (nezapaljenjsko degenerativno oboljenje zglobova), ankilozirajući spondilitis.

Nedavno je Halmed najavio povlačenje serije lekova Trandolapril PharmasS za lečenje hipertenzije, odnosno povišenog krvnog pritiska. Reč je o opozivu serije 1203781 leka od 2 mg i serije 1210790 od 4 mg.

PharmaS d.o.o., nosilac odobrenja za lekove Trandolapril PharmaS 2 mg tvrde kapsule i Trandolapril PharmaS 4 mg tvrde kapsule (trandolapril), u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinske proizvode (HALMED), povlači seriju 1203781 leka Trandolapril od PharmaS 2 mg tvrde kapsule i serija 1210790 leka Trandolapril PharmaS 4 mg tvrde kapsule.

Navedeni postupak povlačenja lekova sprovodi se na osnovu sumnje na nedostatak u kvalitetu leka, ali nije postojao rizik od uzimanja. Podsećamo da su zdravstveni radnici dužni da prijave HALMED-u svako neželjeno dejstvo leka, kao i nedostatke u kvalitetu leka, ističu u Agenciji.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading