"VOLIM SVAKOG U SRPSKOM KOLU": Ovako je počinjala školska godina na Cetinju 1906.

Autor:

Vesti

03.09.2024

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preci današnjih Montenegrina dobro su znali kom narodu pripadaju i o tome su učili

"VOLIM SVAKOG U SRPSKOM KOLU": Ovako je počinjala školska godina na Cetinju 1906.

Foto: Profimedia

Septembar je mesec rezervisan za povratak u škole i školske klupe, pa je otuda ta tema neizostavna ovih dana. Upravo u tom duhu, pojavilo se podsećanje na to kako su đaci na Cetinju, davne 1906, kretali u školu i koje stihove su izgovarali na početku školske godine.

Oni su se bogu molili za zdravlje, snagu i volju i da uputi srpskoga đaka da mu knjiga bude laka. Takođe, da voli drugove kao braću i svakog ko je u srpskom kolu, a najviše srpsku crkvu i školu.

Ovi stihovi, koje su đaci učili napamet te 1906, ali i drugih godina, odgovor su na mnoga pitanja, koja se potežu i danas, nakon više od veka, u pokušaju da se iskrivi istorija i nametne to da su Srbi i Crnogorci dva različita naroda. Uporište tih, takozvanih okorelih Crnogoraca danas je najjače na Cetinju, mestu koje je stvoreno kao simbol srpstva, te ovi stihovi i te kako treba da služe kao podsetnik, svima njima, da se uvere kako je ranije bilo.

Vladislav Dajković, lider Slobodne Crne Gore, kazao je za naš list da je saglasan s tim da ovakvih podsećanja treba da bude što više jer ljudi neretko zaboravljaju ko su, šta su i odakle su, te da ih treba češće opominjati.

- "Srpski pišem i zborim i svakom gromko govorim, narodnost mi srbinska, um i duša slavinska." To su bile reči Petra Drugog Petrovića Njegoša, najslavnijeg Cetinjanina i Srbina, makar u Crnoj Gori. Tako da bih ja voleo da ovakve primere što više objavljujemo, da podsećamo našu braću Cetinjane da smo svi ipak srpskog porekla - kazao je Dajković.

On je dodao da je veoma važno da se zna ko je odakle potekao, te da to nikada niko ne treba da zaboravlja.

- To kako se neko danas oseća, kao Srbin, Crnogorac, Albanac, Bošnjak ili u krajnjem slučaju kao marsovac, manje je važno jer smo svi mi ponikli iz istog korena i ja bih voleo da se i naša braća jednog dana vrate svojim korenima i da zajedno nastavimo da živimo u miru i slozi, u ovoj našoj lepoj Crnoj Gori - kazao je Dajković.

Stihovi koje je svaki đak znao napamet

- Bože pomozi i blagoslovi,
Da srećan bude početak ovi.
Ti me uputi, srpskoga đaka,
Da škola, knjiga bude mi laka,
Daruj mi zdravlja, snage i volje
Da slušam, učim što mogu bolje.
Usadi ljubav u srce moje,
Da ljubim braću, drugove svoje,
I svakog, ko je u sprskom kolu,
Najviše srpsku crkvu i školu -

ZEMLJOPIS IZ 1911: U CRNOJ GORI ŽIVE SRBI

Isto je bilo 1911, kad je na Cetinju štampan "Zemljopis Kraljevine Crne Gore za učenike trećeg razreda osnovnijeh škola" iz kog navodimo deo poglavlja "Narod".

- U Crnoj Gori žive sve sami čisti i pravi Srbi, koji govore srpskim jezikom, a ima ih oko 300.000. Većina su pravoslavne vere, a ima ih nešto malo rimokatoličke i muhamedanske, ali treba znati, da smo svi srpskoga porekla i srpske narodnosti.

A u poglavlju "Uprava" navodi se da Crnom Gorom vlada kralj Nikola Prvi iz slavne srpske porodice Petrović-Njegoš.

- Osim Crne Gore, ima još srpskih zemalja u kojima žive naša braća Srbi. Neki su kao mi slobodni, a neki nisu, nego su pod tuđinom. Svaki Srbin u Crnoj Gori dužan je poznati i ljubiti svoju celokupnu domovinu, sve srpske zemlje, u kojima žive naša oslobođena i neoslobođena braća Srbi. Nijedan Srbin i Srpkinja, ma koje vere bili, ne smeju požaliti ni život ni imanje za opštu srpsku slobodu, dobro i blagostanje - piše u ovom udžbeniku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading