NOVI SISTEM ULASKA U EU: Sve se menja, drugačiji sistem prijave, a jedna stvar se SRBIMA POSEBNO NEĆE SVIDETI (FOTO)

Autor:

Vesti

02.09.2024

22:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova pravila važe od 10. novembra

NOVI SISTEM ULASKA U EU: Sve se menja, drugačiji sistem prijave, a jedna stvar se SRBIMA POSEBNO NEĆE SVIDETI (FOTO)

Foto: Shutterstock, Wikipedia

Od 10. novembra ove godine, ulazak u Evropsku uniju za građane Srbije i još 60 zemalja zahtevaće novi sistem prijave i, od sredine sledeće godine, dobijanje sertifikata ili dozvole za ulazak. Ova promena će se sastojati iz dva dela, EES-a i ETIAS-a, a biće neophodno ispuniti različite uslove kako bi se dobio sertifikat.

EES: Besplatna registracija ulaska i izlaska iz EU

Republika

Foto: AMSS kamere / screenshot

Nova pravila za prelazak granice

 

Prvi deo sistema, EES, podrazumeva besplatnu registraciju ulaska i izlaska iz EU putem automatizovanog sistema. Ovaj deo će biti dostupan od 10. novembra, a putnici će moći da se registruju preko aplikacije ili veb sajta uz svoj putni dokument.

ETIAS: Provera putnika i izdavanje dozvole za putovanja

Drugi deo sistema, ETIAS, predstavlja izdavanje dozvole za putovanja uz proveru putnika. Ovaj deo će biti povezan sa pasošem i sprovodiće detaljnu proveru putnika. Iako se dozvola može dobiti za svega nekoliko minuta, mogući problemi poput neplaćenih saobraćajnih kazni mogu značajno produžiti proces.

Briga oko neplaćenih kazni

Republika

Foto: RINA

Nova pravila za prelazak granice

 

Mnogi građani Srbije izražavaju zabrinutost oko toga da li će dobiti dozvolu za ulazak u EU, posebno ukoliko imaju neplaćene saobraćajne kazne. Postoje primeri vraćanja sa granica i čak hapšenja zbog neplaćenih saobraćajnih prekršaja, pa se savetuje da se kazne plate kako bi se izbegle neprijatnosti prilikom apliciranja za dozvolu.

Detaljna provera putnika putem sistema ETIAS

Sistem ETIAS će sprovoditi detaljnu proveru putnika, uključujući informacije o krivičnim delima, imigracionim prekršajima, zdravstvenom stanju i planovima boravka u zemlji. Takođe, biće potrebno dati odgovore o krivičnim statusima kao što su pranje novca, seksualna eksploatacija, trgovina ljudima i terorizam.

Plaćanje neizmirenih kazni

Građani će imati dovoljno vremena da plate neizmirene kazne jer će novi sistem provere stupiti na snagu tek 2025. godine. U prvoj fazi, koja počinje u novembru, odbijanja neće biti, ali se savetuje da se kazne plate kako bi se izbegli problemi prilikom apliciranja za dozvolu za ulazak u EU.

Uticanje na putovanje u Evropsku uniju

Nova pravila za ulazak u Evropsku uniju će uticati na putovanja građana Srbije i drugih zemalja. Provera putnika putem sistema ETIAS će zahtevati pažljivo ispunjavanje zahteva i izbegavanje neplaćenih kazni kako bi se omogućio nesmetan ulazak u zemlje EU.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading