OVE PREKRŠAJE PRAVE SKORO SVI U VOŽNJI, A KAZNE SU PAPRENE! Najviše prestupa zabeleženo u Beogradu i Novom Sadu - POGLEDAJTE O ČEMU JE REČ!

Autor:

Vesti

01.09.2024

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako se ne pridržavate pravila, iz džepa će vam "izbiti" 120.000 dinara!

OVE PREKRŠAJE PRAVE SKORO SVI U VOŽNJI, A KAZNE SU PAPRENE! Najviše prestupa zabeleženo u Beogradu i Novom Sadu - POGLEDAJTE O ČEMU JE REČ!

Foto: Unsplash/why kei

Urbana vožnja nosi sa sobom mnoge izazove, a jedan od ključnih faktora bezbednosti u saobraćaju je pridržavanje propisa o brzini. Prema trenutno važećim propisima u Srbiji, opšte ograničenje brzine u naseljenim mestima iznosi 50 km/h, osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije naznačeno. Međutim, statistike pokazuju da više od polovine saobraćajnih nesreća sa fatalnim ishodom proizilazi upravo iz nepoštovanja propisa o brzini.

U zoni škole, gde su deca najranjiviji učesnici u saobraćaju, ograničenje brzine je 30 km/h, dok je van naselja u istoj zoni ograničenje 50 km/h. U samom gradu, ograničenje je 50 km/h, a samo u naseljima čiji saobraćajno-tehnički elementi to dozvoljavaju, saobraćajni znak može da dozvoli brzinu vožnje i do 80 km/h. Na autoputevima u Srbiji, ograničenje brzine je 130 km/h, dok minimalna brzina kretanja autoputem u normalnim uslovima iznosi 50 km/h.

Foto: pexels.com

Auto-put

Kazne za prekoračenje brzine

Kazne za prekoračenje brzine variraju u zavisnosti od stepena prekršaja. Na primer, za prekoračenje brzine do 10 km/h sledi novčana kazna od 3.000 dinara, dok je za prekoračenje od 11-20 km/h kazna od 5.000 do 10.000 dinara. Prekoračenje brzine od 21 km/h do 50 km/h podrazumeva kaznu od 6.000 do 20.000 dinara, 4 kaznena poena i 30 dana zabrane upravljanja.


Najstrože kazne, uključujući zatvorsku kaznu, primenjuju se za prekoračenje brzine iznad 70 km/h, koje se smatra nasilničkom vožnjom. Ovde su predviđene kazne od 15 dana zatvora ili novčana kazna od 100.000 do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i najmanje 8 meseci zabrane upravljanja.

Zanimljivo je napomenuti da se prema podacima Uprave za trezor Ministarstva finansija zaključuje da su najbahatiji vozači upravo u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, gde su neplaćene kazne donele značajne prihode budžetu. Samo u tim gradovima, neplaćene kazne su doprinele sa skoro 2,2 milijarde dinara ili 18,6 miliona evra.

Kao zaključak, važno je istaći da je svaki vozač dužan da prilagodi brzinu vožnje uslovima saobraćaja u datom trenutku, čime ne samo što poštuje propise, već i čini saobraćaj sigurnijim za sve učesnike.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading