ČAK ČETIRI PUTA VIŠE ZARAŽENIH! Srbiju napao novi soj korone: IMA TRI VARIJANTE, POTPUNO DRUGAČIJI OD SVEGA ŠTO SMO VIDELI!

Autor:

Vesti

30.08.2024

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju na ove simptome!

ČAK ČETIRI PUTA VIŠE ZARAŽENIH! Srbiju napao novi soj korone: IMA TRI VARIJANTE, POTPUNO DRUGAČIJI OD SVEGA ŠTO SMO VIDELI!

Foto: Profimedia

Tokom nedelje od 19. do 25. avgusta, u Srbiji je testirano 3.482 osobe na koronavirus, od kojih je 1.140 bilo pozitivno, prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Iako je zabeležen porast u broju slučajeva u odnosu na kraj jula, kada je pozitivno bilo 306 od 1.207 testiranih, stručnjaci, poput imunologa Borislava Kamenova, smatraju da trenutno nema razloga za veliku zabrinutost, ali apeluje na oprez.

Institut takođe ističe da se ne očekuje pogoršanje epidemiološke situacije, prateći stanje u Evropi i regionu.

- Svaki put kada se bolest pojavi, čovek treba da povede računa. Kako je došlo do ovoga, novi soj se pojavo u vreme kada su počeli strani turisti da dolaze, u maju mesecu. Bilo je porasta tog "Flirt" soja u Americi i kada su počeli turisti da dolaze i mi da odlazimo, narod je počeo više da se meša i tako je počeo virus da se širi. Tako nastaje epidemija, dolazi do mutacija virusa - objašnjava imunolog Borislav Kamenov.

Foto: shutterstock

Čekaonice pune pacijenata

Tri mutacije soja

"Flirt" koji nam dolazi iz Amerike je trenutno dominantan soj, kaže dr Kamenov i objašnjava po čemu se razlikuje od Omikrona.

"Flit" ima tri mutacije na "spajk" proteinu, što ga čini različitim, ali i pomalo sličnim Omikronu. Onaj ko je preležao koronu, ima imunitet ili je primio vakcinu, verovatno se neće razboleti ili će imati blažu kliničku sliku. Ovaj soj je drugačiji, tako da vakcina ne bi bila previše delotvorna. Postoje apeli svetskih autoriteta da se napravi nova vakcina, ali se smatra da je to nepotrebno jer je blaga klinička slika - objašnjava.

Foto: Shuttersrock

Koronavirus

"Kod "Flirta" nema citokinske oluje"

Prema rečima doktora, trenutno nema teških oblika manifestacija koji zahtevaju urgentnu dijagnostiku.

- Čak više, kod većine pacijenta klinička slika traje jedan dan. Može da se javi postkovid efekat, ali to je sve jako ublaženo. Obično nemamo citokinsku oluju, ona je davala te neželjene efekte i postkovid situacije, kao što je bilo nakon preležanog Omikrona - kaže imunolog Borislav Kamenov.

Simptomi

Simptomi trenutno dominantnih varijanti SARS-CoV-2 (tzv. FLiRT) su isti kao i kod drugih oblika COVID-19 i obično se pojavljuju pet do šest dana po izlaganju i traju od jednog dana do dve nedelje.

Groznica, drhtavica, bol u grlu, to su najčešći simptomi. Zatim bolovi u mišićima, umor, osećaj zamorenosti, curenje iz nosa, glavobolja, kašalj, kratak dah, promukao glas... Opet, to su sve i simptomi prehlade, pa je novi soj teško razlikovati - rekao je dr Kamenov za beogradsake medije.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading