NAJNOVIJE INFORMACIJE U VEZI SA KORONAVIRUSOM! Hitno se oglasio "Batut"!

Autor:

Vesti

28.08.2024

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na ove simptome obratite pažnju!

NAJNOVIJE INFORMACIJE U VEZI SA KORONAVIRUSOM! Hitno se oglasio "Batut"!

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Tokom protekle nedelje, od 19. do 25. avgusta, u Srbiji je na korona virus testirano 3.482 osobe, od kojih je 1.140 bilo pozitivno na COVID-19, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Iako je zabeležen porast broja zaraženih u poređenju sa pretposlednjom nedeljom jula, u kojoj je bilo 306 pozitivnih slučajeva od 1.207 testiranih,

Institut napominje da se epidemiološka situacija stabilizovala u prethodne tri nedelje, te se ne očekuje njeno pogoršanje.

- Broj potvrđenih slučajeva infekcije SARS-CoV-2 u Srbiji je počeo da raste od početka maja 2024. godine, ali se tokom prethodne tri nedelje uočava stagnacija i stabilan broj potvrđenih slučajeva. Tokom protekle nedelje, od 19. do 25. avgusta, ukupno su testirane 3482 osobe, a dobijeno je 1140 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus. Imajući u vidu situaciju u regionu i Evropi, ne očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije COVID-19 - navode u Institutu "Batut".

Prosečna starost obolelih 54 godine

Kako se navodi, slučajevi obolevanja registruju se u svim uzrasnim grupama, a prosečna starost obolelih je trenutno 54 godine.

- S obzirom na stabilan trend kretanja COVID-19, i dalje se ne uočava povećano opterećenje zdravstvenog sistema.

Ako imate ove simptome, javite se lekaru

Simptomi trenutno dominantnih varijanti SARS-CoV-2, poznatih kao FLiRT, slični su onima kod drugih oblika COVID-19. Obično se javljaju pet do šest dana nakon izlaganja virusu i traju od jednog dana do dve nedelje.Kod obolelih od korona viruse se uobičajeno javljaju:

  • povišena temperatura
  • malaksalost
  • bolovi u zglobovima i mišićima
  • kašalj
  • bol u grlu
  • sekrecija iz nosa

Manifestacije bolesti su u većini slučajeva blage do srednje teške, ali se kod osoba u riziku mogu javiti i teži oblici. Najvažniji faktori rizika za nastanak teških kliničkih oblika su starije životno doba i teška hronična oboljenja i stanja oslabljenog imuniteta (imunodeficijencije) - navode u Institutu "Batut".

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading