DRASTIČAN SKOK ZARAŽENIH OD KORONAVIRUSA! Čekaonice ambulanti PUNE, lekari upozoravaju na OVE SIMPTOME!

Autor:

Vesti

27.08.2024

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ordinira podvrst FliRT!

DRASTIČAN SKOK ZARAŽENIH OD KORONAVIRUSA! Čekaonice ambulanti PUNE, lekari upozoravaju na OVE SIMPTOME!

Foto: Profimedia

Broj zaraženih koronavirusom u domovima zdravlja rapidno raste, a prema zvaničnim podacima, u avgustu je obolelih čak tri puta više nego u julu. Sa početkom školske godine u septembru, očekuje se dodatni porast broja inficiranih.

Svakog dana u ordinacijama domova zdravlja beleži se više od 30 pozitivnih slučajeva, pri čemu su bolovi u stomaku najčešći simptom, često praćeni glavoboljom i visokom temperaturom.

Čekaonice domova zdravlja u Srbiji, ovih dana, kažu lekari, podsećaju na period iz 2020, 2021/22, kada je kovid-19 bio u punom zamahu.

- U poslednjih 10 dana bude preko 30 pacijenata dnevno koji su pozitivni na kovid. Nabavili smo konačno antigenske testove, a testiramo trudnice, onkološke bolesnike i sve koji spadaju u rizične grupe. Ostali pacijenti rade testove privatno, na svoju ruku -  priča za beogradske medije S. Đ., specijalistkinja Opšte medicine u jednom beogradskom domu zdravlja.

Foto: Shutterstock

Čekaonice domova zdravlja pune

Simptomi su ovog leta neuobičajeni, pa građani često ne pomišljaju na kovid.

- Sve češće se javljaju sa bolovima u stomaku. Ljudi masovno sede u čekaonicama i drže se za trbuh, misleći da imaju stomačni virus, a ispostavi se da su pozitivni na koronu. Budu prisutna oba virusa stomačni i korona. Problem je što je teško napraviti razliku, jer se i odrasli i deca vraćaju sa odmora sa ozbiljnim dijarejama. Većina pacijenata završi na infuziji - priča doktorka, koja je zamolila da ostane anonimna.

Međutim, ističe da nema potrebe za panikom jer do sada nije zabeležen nijedan slučaj sa ozbiljnim simptomima.

Foto: Shutterstock

Koronavirusom zaražen veliki broj lju

- Nemamo odavno respiratorne ambulante, pa se snalazimo kako da izolujemo pacijente kod kojih postoji sumnja na koronu. Imali smo nekoliko pacijenata sa blagom upalom pluća, ali nisu bili kritični, niti je hospitalizacija bila neophodna. Ukoliko bude težih slučajeva, njih ćemo upućivati na Infektivnu kliniku ili u Zavod za plućne bolesti. Na koronu se sad gleda kao na grip, jer je to bolest sa kojom ćemo ubuduće živeti - objašnjava doktorka.

Simptomi

Najčešći simptomi podvarijante omikron soja, nazvanog FliRT, za koji se veruje da ove sezone zaražava građane, su, prema rečima lekara, bolovi u stomaku, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, malaksalost, zapušen nos, povišen CRP.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading