NAŠI NAUČNICI OSVAJILI SVET SVOJOM POLITIKOM RELIGIJE: Kako je Srbija na FPN stvorila naučnu disciplinu kojom je pokorila i Britance!

Autor:

Vesti

29.08.2024

14:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jevtićeva, a svetska, nauka - politikologija religije.

NAŠI NAUČNICI OSVAJILI SVET SVOJOM POLITIKOM RELIGIJE: Kako je Srbija na FPN stvorila naučnu disciplinu kojom je pokorila i Britance!

Foto: Telegraf/N. MANDIĆ

U poplavi vesti koje su važne za popularizaciju Srbije promakla je informacija da je jedna nauka, nastala u Srbiji, uspela da se nametne svetu. Radi se o tome da je tema koja se ne skida sa svetskih televizija naučno uobličena na beogradskom Fakultetu političkih nauka.

U pitanju je Politikologija religije. Jedna od najmlađih politikoloških discplina, nastala na FPN, prvi put na čitavoj planeti, školske 1993/94. To je u svetu već više od decenije potvrđena činjenica.

Poslednje priznanje se ovih dana pojavljuje iz štampe. Čuvena engleska izdavačka kuća  "Rutlidž", formirana 1836, štampa  knjigu koju su priredili profesori fakulteta političkih  nauka dr Miroljub Jevtić sada ambasador Srbije u DRK, Republici Kongo, Čadu, Kamerunu i Centralnoafričkoj republici i njegov asistent  danas već vanredni profesor dr Marko Veković. Publikacija se zove "Kad se sreću religija i politika". Kad Rutlidž neku knjigu izdaje u biblioteci koja se zove "Rutlidžove studije o religiji i politici", to onda znači samo jednu stvar, da je to štivo sam vrh svetske Politikologije religije. Ali ova knjiga je i mnogo više. Na stranicama 11 i 13  Rutlidž potvrđuje  gore iznetu činjenicu da je ta naučna disciplina rođena 1993. na FPN u Beogradu i indirekno da je inicirala pomenutu biblioteku.

To je po prvi put u istoriji moderne balkanske društvene nauke,  da je jedna znanost nastala na Poluostrvu a da se odatle otisnula i osvojila svet, kako vidimo i Rutlidž iz   Engleske. Do sada je uvek bilo drukčije. Englezi su osvajali planetu: Šeskspirom, Daglasom Hjumom, Isakom Njutnom, Bitlsima, Hari Poterom... a sada Srbija osvaja Englelsku Politikologijom religije.

Srbija  je postala centar sveta za proučavanje uticaja religije na politiku. Bez Politikologije religije ne može se razumeti  rat u Gazi, rat u Ukrajini niti spor između  Kine i Tajvana.

Ove poslednje može  biti upitno za čitaoce: Kakve veze imaju  religija i  Tajvan? Imaju i te kako. Tu se ne  radi o bori za teritorije  nego o sukobu vrednosti. Onih koje neguje  Kina, zasnovanih na konfučijanizmu i zapadnog liberalizam koji  razara svako  religijsko  učenje, samim ti i konfučijanizam.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading