GORI STARA PLANINA! Više od 2.500 hektara šume u plamenu, vatrena stihija ugrozila i sela!

Autor:

Vesti

29.08.2024

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vatrogasci se danonoćno bore da lokalizuju požare.

GORI STARA PLANINA! Više od 2.500 hektara šume u plamenu, vatrena stihija ugrozila i sela!

Foto: Printscreen/Instagram/serbialive_vesti



Na Staroj planini, jednoj od najlepših prirodnih bisera Srbije, izbila je velika katastrofa. Više od 2.500 hektara šume i niskog rastinja je izgorelo, a opštine Žagubica i Kučevo su bile posebno pogođene. Uprkos teškom i nepristupačnom terenu, vatrogasni timovi su uspeli da zaustave širenje vatre ka selima, a najvažnije od svega - nema ugroženih kuća.

Teškoća borbe sa požarom na Čemernu

Jedno od najkritičnijih područja je Čemern iznad Bogutovca, gde gori borova šuma i nisko rastinje. Ovo područje je poznato po svojoj divljoj lepoti i netaknutoj prirodi, pa je gubitak šume posebno težak udarac za ovu regiju. Vatrogasni timovi neprestano rade na gašenju požara na ovom nepristupačnom terenu, dajući sve od sebe kako bi sačuvali ovaj dragoceni deo prirode.

Republika

Foto: printskrin/instagram/192_rs

 

Situacija u pirotskom selu Slavinja i dimitrovgradskom selu Braćevci


Najteža situacija je zabeležena kod pirotskog sela Slavinja i dimitrovgradskog sela Braćevci. Vatrogasni timovi su angažovani na ovim područjima kako bi zaštitili naselja i sprečili dalje širenje vatre. Srećom, uz njihov naporan rad, nema izveštaja o ugroženim naseljima, pružajući barem malo olakšanja u ovoj teškoj situaciji.

Helikopteri i vatrogasci na terenu

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Luka Čaušić istakao je da su vatrogasni timovi sa helikopterima neprestano angažovani na planinama Vidlič i Beljanica. Njihov trud je od presudnog značaja za suzbijanje požara i zaštitu vrednih kompleksa šuma na Staroj planini. U saradnji sa "Srbijašumama", vatrogasci su uspeli da zaštite ovo prirodno blago od daljeg uništenja.

Situacija je i dalje pod kontrolom, ali se pažljivo prati uticaj vremenskih prilika kako bi se sprečilo ponovno buktanje vatre. Vatrogasne snage su neprestano angažovane, a njihov herojski napor zaslužuje puno poštovanje i priznanje

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading