GRAĐANI, VELIKA ŠANSA! Država daje 20.000 evra - morate da ispunite ove uslove!

Autor:

Vesti

27.08.2024

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Srbije uložđila veliki napor u ovaj projekat!

GRAĐANI, VELIKA ŠANSA! Država daje 20.000 evra  - morate da ispunite ove uslove!

Foto: Shutterstock

Subvencije za majke koje žele da kupe stan ili izgrade kuću

Vlada Republike Srbije nedavno je usvojila meru koja ima za cilj da podrži majke koje žele da kupe svoj prvi stan ili izgrade kuću. Ova mera pruža značajnu finansijsku podršku majkama sa decom, a u nekim slučajevima i očevima, koji su se suočili sa izazovom stambenog rešenja u današnjim ekonomskim uslovima.

Finansijska podrška za stambeno rešavanje

Prema propisima Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, majke koje su rodile decu od 1. januara 2022. godine mogu da računaju na subvenciju od čak 20.000 evra za kupovinu stana ili izgradnju kuće. Ova inicijativa je deo širih napora Vlade Srbije da unapredi demografsku sliku zemlje i pruži podršku porodicama.

Pomoć za izgradnju kuće u manje razvijenim opštinama

Za majke koje planiraju izgradnju kuće u manje razvijenim opštinama Srbije, subvencija može pokriti čak 50% troškova izgradnje. Ove opštine obuhvataju Babušnicu, Belu Palanku, Bojnik, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Golubac, Žitorađu, Kuršumliju, Lebane, Mali Zvornik, Medveđu, Merošinu, Preševo, Prijepolje, Svrljig, Surdulicu, Trgovište i Tutin.

Uslovi za dobijanje subvencije

Rok za podnošenje zahteva za subvenciju traje od dana rođenja deteta do prvog rođendana deteta. Majka koja podnosi zahtev ne sme imati nijednu nekretninu u svom vlasništvu, a ukupna zarada majke i partnera ne sme prelaziti dvostruku vrednost prosečne zarade u Srbiji.

Refundacija PDV-a i proces ostvarivanja subvencije

Majke koje dobiju subvenciju za kupovinu prvog stana imaju pravo na povrat PDV-a. PDV na novi stan iznosi 10% i može biti refundiran, čak i ako se koristi subvencija. Proces ostvarivanja subvencije podrazumeva prikupljanje određene dokumentacije, koja se razlikuje u zavisnosti od vrste subvencije. Nakon dostave zahteva, lokalna samouprava ima rok od 30 dana za prosleđivanje zahteva komisiji, koja ima još 30 dana za donošenje odluke.

Statistike o odobrenim subvencijama

Do marta ove godine, odobreno je 614 subvencija, a očekuje se da će broj odobrenih subvencija preći 1.000 tokom godine. Tokom 2023. godine, država je isplatila oko 3,5 miliona evra za subvencije, dok je ove godine budžet za ovu svrhu 1,5 milijardi dinara (oko 12 miliona evra). Ova inicijativa Vlade Republike Srbije ima za cilj da podrži mlade porodice i doprinese poboljšanju demografske slike zemlje

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading