Da li znate u čemu je razlika između METEORA I METEORITA? Šta su "zvezde padalice" i još nekoliko zanimljivih činjenica o njima (FOTO/VIDEO)

Autor:

Vesti

25.08.2024

21:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razlika je u njihovom položaju i stanju u odnosu na Zemlju

Da li znate u čemu je razlika između METEORA I METEORITA? Šta su "zvezde padalice" i još nekoliko zanimljivih činjenica o njima (FOTO/VIDEO)

Foto: Ap photo

Na nebu iznad Srbije pojavio se večeras užareni objekat koji pada ka zemlji.

Objekat je viđen iz velikog dela Srbije i Republike Srpske.

Republika otkriva o čemu je reč.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

U pitanju je BOLID, veći meteor izrazitog sjaja, sporo je leteo jer je pod oštrim uglom ušao u atmosferu. Bez brige - bezopasan je, sagoreo je u potpunosti, ali je prizor bio zaista neverovatan.

Retka pojava često je praćena pucketanjem zvuka prilikom raspadanja.

Ovim povodom su se oglasili i iz Astronomskog društva Eureka i sve ovo potvrdili.

- Iznad Srbije upravo je proleteo bolid. U pitanju je meteor većih razmera i izrazito većeg sjaja (kao vatrena kugla). Kretao se veoma sporo jer je u atmosferu ušao pod oštrim uglom. U potpunosti je sagoreo u atmosferi! Njegovu pojavu ponekad može pratiti i pucketanje usled sagorevanja! Pogledajte snimak! Snimljen je iz sela Majdevo, nedaleko od Kruševca - napisali su na svojoj Instagram stranici.

Koja je razlika između meteora i meteorita?

 

 

Razlika između meteora i meteorita leži u njihovom položaju i stanju u odnosu na Zemlju:

Meteor: Meteor je svetlosni trag koji nastaje kada mali objekat iz svemira, poput meteoroida, uđe u Zemljinu atmosferu i počne da sagoreva zbog trenja s vazduhom. Ovaj fenomen, koji često nazivamo "zvezdom padalicom," dešava se na visini od oko 75 do 100 kilometara iznad površine Zemlje.

Meteorit: Meteorit je deo meteoroida koji preživi prolazak kroz Zemljinu atmosferu i padne na površinu Zemlje. Drugim rečima, meteorit je komad svemirskog materijala koji je nekada bio meteoroid i uspeo da stigne do Zemlje bez da u potpunosti sagori.

Ukratko, meteor je svetlosni fenomen koji vidimo na nebu, dok je meteorit čvrsti objekat koji zapravo dospeva do tla.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o meteoritima:

 

 

Meteoriti su delovi svemira: Meteoriti su komadi asteroida ili kometa koji su preživeli prolazak kroz Zemljinu atmosferu i pali na površinu Zemlje. Većina meteorita potiče iz pojasa asteroida između Marsa i Jupitera.

"Zvezde padalice" su zapravo meteori: Ono što često nazivamo "zvezdama padalicama" su zapravo meteori – sitne čestice svemirskog materijala koje sagorevaju u Zemljinoj atmosferi, stvarajući svetleći trag.

Meteoriti su stariji od Zemlje: Procenjuje se da su mnogi meteoriti stariji od Zemlje, sa nekima koji datiraju od pre više od 4,5 milijardi godina, što ih čini jednim od najstarijih objekata koje možemo proučavati.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by spacewomen (@spacewomen0)

 

Poreklo meteorita sa Meseca i Marsa: Neki meteoriti pronađeni na Zemlji potiču sa Meseca ili Marsa. Oni su rezultat jakih udara meteora koji su izbacili delove površine ovih nebeskih tela u svemir, gde su kasnije pali na Zemlju.

Najveći meteorit ikada pronađen: Najveći poznati meteorit na svetu je Hobin meteorit, pronađen u Namibiji. Težak je oko 60 tona i sastavljen je uglavnom od gvožđa. Toliko je masivan da nikada nije pomeren sa mesta gde je pronađen.

Meteoriti mogu nositi tragove drevnog života: Neki meteoriti, posebno oni koji potiču sa Marsa, sadrže složene organske molekule, a postoje hipoteze da su možda nosili tragove drevnog mikrobiološkog života.

 

 

Metalni i stenjasti meteoriti: Meteoriti se obično dele na dve glavne vrste – metalni (sastavljeni uglavnom od gvožđa i nikla) i stenjasti (sastavljeni od silikata). Postoje i retki meteoriti koji su mešavina ovih dva tipa.

Krateri na Zemlji: Mnogo kratera na Zemlji, poput čuvenog Meteoritskog kratera u Arizoni, SAD, stvoreno je udarima meteorita. Ovi krateri mogu biti veoma veliki i predstavljaju fascinantne geološke formacije.

Kiše meteora: Kada Zemlja prolazi kroz oblak svemirske prašine i krhotina ostavljenih iza kometa, dolazi do meteorskih kiša. Neke od najpoznatijih su Perseidi i Geminidi, koje se mogu videti svake godine.

Cenjeni u nauci i kulturi: Meteoriti su izuzetno cenjeni u naučnim istraživanjima jer pružaju uvid u sastav i poreklo Sunčevog sistema. Takođe su inspirisali mnoge legende i mitove u različitim kulturama širom sveta.

 

 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading