OČEKUJE SE KIŠA OD STO METEORA NA SAT: Biće vidljivi golim okom iz Srbije, a evo kada je VRHUNAC NEBESKOG SPEKTAKLA (VIDEO)

Autor:

Vesti

06.08.2024

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Narod ovu pojavu zove "suze svetog Lavrentija"

OČEKUJE SE KIŠA OD STO METEORA NA SAT: Biće vidljivi golim okom iz Srbije, a evo kada je VRHUNAC NEBESKOG SPEKTAKLA (VIDEO)

Foto: youtube.com/printscreen/NASASpaceNewsagency

Svake godine u avgustu, Zemlja se susreće sa ostacima komete Svift Tafla, čime dolazi do spektakularne pojave na nebu - meteorske kiše Perseida.

Kako nastaje meteorska kiša?

Komete poput Svift Tafla ostavljaju za sobom "oblak" svemirskog otpada, a kada taj otpad uđe u Zemljinu atmosferu, dolazi do trenja i sagorevanja, što stvara svetleće trake na nebu - meteore. Ova pojava je poznata i kao "suze svetog Lavrentija" u narodu, a dobila je ime po sazvežđu Persej, iz kog ovi meteoriti očigledno dolaze.

Kada i kako posmatrati meteorske kiše?

Tokom leta, posebno se ističu Delta akvaridi i Perseidi. Delta akvaridi traju više od mesec dana, od 12. jula do 23. avgusta, dok će Perseidi dostići svoj vrhunac u noći između 12. i 13. avgusta. Za posmatranje Perseida, najbolje je gledati ka severoistoku neba, a očekuje se oko 100 meteora na sat, što je čini trećom najintenzivnijom meteorskom kišom.

Utjecaj Meseca na vidljivost

Tokom 2023. godine, Mesec će biti gotovo pun u vreme Perseida, što će možda uticati na njihovu vidljivost, ali to neće umanjiti spektakl koji ova pojava pruža.

Dakle, ukoliko želite da doživite pravi spektakl na nebu, ne propustite priliku da posmatrate Perseide u noći između 12. i 13. avgusta.

Kada ugledate zvezdu padalicu, zamislite iskrenu želju, od srca, zatvorite oči i na nekoliko minuta vizualizujte svoju želju, a onda nastavite da posmatrate nebo. Ako tokom noći vidite više zvezda padalica, možete zamisliti istu želju iznova ili pomisliti neku drugu. Važno je samo da bude od srca i da svoju želju ne otkrivate drugima, već da je čuvate u tajnosti.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading