KO TO KAŽE, KO TO LAŽE, SRBIJA JE MALA? Naša zemlja lansira svoj PRVI SATELIT u orbitu - sićušan ali od prevelikog značaja

Autor:

Vesti

25.08.2024

14:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove funkcije će obavljati.

KO TO KAŽE, KO TO LAŽE, SRBIJA JE MALA? Naša zemlja lansira svoj PRVI SATELIT u orbitu - sićušan ali od prevelikog značaja

Foto: Profimedia

Srbija će sledeće godine u orbitu lansirati svoj prvi satelit koji će u potpunosti biti napravljen u Beogradu, pri Jedinici za kosmička istraživanja i tehnologije Astronomske opservatorije.

Prvi srpski satelit biće malih dimenzija, 30-10-10 centimetara, ali će njegova misija biti ogromna.

Primarni cilj našeg satelita je posmatranje Sunca, rekao je rukovodilac projekta „Mozaik”, Milan Stojanović.

- Mi hoćemo da posmatramo sunce u rendgenskom domenu, rendgensko zračenje inače ne dolazi do Zemlje, naša atmosfera nas štiti od rendgenskog zračenja i dobrim delom i od UV zračenja koja su inače štetna zračenja sa Sunca. Mi možemo da diskutujemo, ali verovatno života na Zemlji ne bi bilo kada atmosfera ne bi blokirala ova dva zračenja, bar ne u ovom obliku - kaže Stojanović i naglašava da bismo posmatrali Sunce u rendgenskom domenu moramo da izađemo iznad atmosfere u orbitu oko Zemlje.

Rukovodilac projekta „Mozaik”, koji realizuje Jedinica za kosmička istraživanja i tehnologije Astronomske opservatorije je objasnio zbog čega je bitno da lansiranje bude krajem 2025. godine ili početkom 2026.

- Zbog toga što se Sunce sada nalazi blizu maksimuma svoje aktivnosti. Sunce prolazi kroz cikluse od 11 godina, približno 11 godina, i na svakih 11 godina dolazi u taj maksimum aktivnosti. Ovaj put trebalo bi da u maksimu bude negde 2025. i mi hoćemo da snimamo zračenje nakon maksimuma u njegovom opadanju aktivnosti - kaže Stojanović.

Vođa projekta otkriva da će ova misija trajati između godinu i dve.

- Nakon čega će satelit prirodnom svojom putanjom da počne da deorbitira,to jest približavaće se Zemlji sa tih 560 kilometara na kojima će se nalaziti, on će na kraju pasti na Zemlju, što je inače jako dobra stvar za ovako male misije i mali satelit na kome radimo, a bitno je napomenuti da se radi o malom satelitu. On prilikom ulaska u atmosferu potupno sagoreva, tako da ne ostavlja nikakav svemirski otpad u orbiti - rekao je rukovodilac projekta Milan Stojanović.

Satelit ima težinu oko jedan i po kilogram, a izrađuje ga Astronomska opservatorija u saradnji sa Mašinskim, Matematičkim, Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu i Institutom Mihajlo Pupin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading