SRBIJA POSTAJE SVEMIRSKA SILA? Prvi domaći saltelit biće LANSIRAN VEĆ 2025. GODINE, evo koja će biti njegova primena (FOTO/VIDEO)

Autor:

Vesti

23.08.2024

15:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Značajan korak napred za srpsku nauku i tehnologiju

SRBIJA POSTAJE SVEMIRSKA SILA? Prvi domaći saltelit biće LANSIRAN VEĆ 2025. GODINE, evo koja će biti njegova primena (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

Srbija se priprema da ostvari svoj prvi poduhvat u svemiru, lansiranjem prvog domaćeg satelita "Mozaik" 2025. godine. Ovaj ambiciozni projekat je inicijativa Astronomske opservatorije na Zvezdari, a obeležiće značajan korak napred za srpsku nauku i tehnologiju.

Izazovi lansiranja prvog srpskog satelita

Republika

Foto: Thibault Renard / Alamy / Alamy / Profimedia

Srpski svemirski program

 

Rukovodilac projekta "Mozaik", Milan Stojanović, ističe da lansiranje satelita predstavlja izazov čak i za zemlje sa razvijenom industrijskom bazom. U slučaju Srbije, ovo je prilika za sticanje dragocenog iskustva u izradi, lansiranju i upravljanju satelitom, kao i koordinaciji sa međunarodnim svemirskim agencijama.

Proces izrade srpskog satelita

U sklopu projekta "Mozaik", tim naučnika će se posvetiti izradi satelita, od pronalaženja odgovarajuće frekvencije i komunikacione opreme do integracije svih komponenti. Važan deo procesa predstavljaće testiranje satelita i njegovih delova u različitim uslovima koji se mogu sresti u svemiru.

Uloga Astronomske opservatorije na Zvezdari

Jedinica za kosmička istraživanja i tehnologije Astronomske opservatorije na Zvezdari ima ključnu ulogu u izradi prvog srpskog satelita. Njihova stručnost i posvećenost ovom poduhvatu doprineće uspehu projekta "Mozaik".

Primenjena svrha srpskog satelita

Planirano je da srpski satelit bude posvećen istraživanju Sunčeve aktivnosti. Ova misija će imati za cilj da doprinese boljem razumevanju fenomena vezanih za Sunce i njegov uticaj na Zemlju.

Očekivanja od ovog projekta su visoka, a lansiranje prvog srpskog satelita će predstavljati značajan korak ka unapređenju domaće svemirske tehnologije i istraživanja.

Uskoro i večera u svemiru

Luksuzna kompanija za putovanja u svemir, SpaceVIP, najavljuje jedinstveno iskustvo večere sa poznatim kuvarom Rasmusom Munkom, poznatim po inovativnoj i avangardnoj kuhinji. Ova ekskluzivna večera će se održati 2025. godine na ivici svemira, obećavajući gostima nezaboravno iskustvo.

U susret nezaboravnom iskustvu

Rasmus Munk, nosilac Mišelinove zvezde, garantuje ne samo ukusan, već i izuzetno visokokvalitetan obrok. Ideja o večeri na ivici svemira privukla je veliku pažnju javnosti i izazvala mnoge diskusije u svemirskoj industriji i gastronomiji. Osnivač SpaceVIP-a, Roman Chiporukha, ističe da su ovakva inovativna iskustva ključna za privlačenje pažnje bogatih klijenata zainteresovanih za neobične avanture i ekskluzivna putovanja.

Revulucionarno iskustvo

Ova večera predstavlja spoj tehnologije, luksuza i kulinarske umetnosti na najvišem nivou, pokazujući spremnost SpaceVIP-a da se prilagodi novim trendovima i ponudi nešto potpuno novo i revolucionarno na tržištu luksuznih putovanja. SpaceVIP očekuje značajan prihod od ovog događaja, s obzirom na visoku cenu koju će gosti platiti za ovo jedinstveno iskustvo.

Marketinški potez i povećanje prepoznatljivosti

Ova večera na ivici svemira takođe služi kao marketinški potez koji će privući pažnju javnosti i povećati prepoznatljivost kompanije. Predstavlja samo jedan od primera kako se granice luksuznih putovanja neprestano pomeraju, nudeći gostima sve neobičnija i nezaboravna iskustva.

Večera na ivici svemira sa poznatim kuvarom Rasmusom Munkom predstavlja vrhunac luksuznih putovanja i kulinarske umetnosti, obećavajući nezaboravno iskustvo za sve učesnike. Ovo događanje ne samo da odražava inovativni duh SpaceVIP-a, već i postavlja nove standarde u industriji luksuznih putovanja. S obzirom na veliku pažnju koju je već privuklo, ovo iskustvo će sigurno ostati upamćeno kao jedno od najneobičnijih i najluksuznijih putovanja u ljudskoj istoriji.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading