ORGANIZATORI PARADE UDARAJU NA PRAVOSLAVLJE! Azdejković osuđuje: "Provociranje pravoslavnih vernika nije LGBT+ aktivizam i nije ponos!"

Autor:

Vesti

20.08.2024

12:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"73% LGBT osoba smatra da Parada ponosa nije ključni metod za unapređenje LGBT prava"

ORGANIZATORI PARADE UDARAJU NA PRAVOSLAVLJE! Azdejković osuđuje: "Provociranje pravoslavnih vernika nije LGBT+ aktivizam i nije ponos!"

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Predrag Azdejković, novinar, menadžer u kulturi, pozorišni i filmski producent i LGBT aktivista, oglasio se povodom ovogodišnje Nedelje ponosa u Srbiji i istakao da se gej-lezbejski info centar ovom prilikom ograđuje od organizatora Parade ponosa zbog provociranja pravoslavnih vernika, koje će biti sastavni deo ovogodišnjeg "Prajda".

Njegovu objavu prenosimo u celosti:

- U okviru ovogodišnje Nedelje ponosa, koju organizuje švedska međunarodna organizacija Civil Rights Defenders, Inicijativa mladih i Heartefact fond, najavljeno je predavanje „Kvir sveci i kvir slave" koje će održati Nik Jovčić-Sas. On je srpskoj javnosti poznat kao učesnik Parade ponosa 2019. godine u Beogradu koji je nosio ikonu Bogorodice sa oreolom u duginim bojama. Kvir je reč koja opisuje celu LGBTIQ+ zajednicu.

Gej-lezbejski info centar ima potrebu da se ogradi od organizatora Parade ponosa Beograd i njihove konstantne potrebe da provociraju pravoslavne vernike i stvaraju nove neprijatelje, umesto da stvaraju i podržavaju inicijative koje će stvarati partnerstva i voditi do pomirenja, tolerancije i smanjenja tenzija. Predavanje se organizuje u Endžio Habu koji vodi Inicijativa mladih koja je ove godine svoj „Mirdita, dobar dan" festival zakazala za Vidovdan, te je ovo samo nastavak politike provokacije i stvaranja tenzija kako bi se izazvalo nasilje ili zabrana događaja.

Republika

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Oskrnavljena ikona Bogorodice i malog Isusa Hrista

Od samog svog početka Parada ponosa Beograda ima potrebu da provocira pravoslavne vernike i svaki put imamo iste, negativne reakcije javnosti, što samo pokazuje da organizatori baš to i žele, zbog čega moramo da reagujemo jer je LGBT populacija talac organizatora Parade ponosa Beograd, događaja koji se pogrešno pripisuje celoj zajednici.

Istraživanje koje smo sproveli na društvenim mrežama pokazuje da 73% LGBT osoba smatra da Parada ponosa nije ključni metod za unapređenje LGBT prava, kako organizatori vole da je predstave, da 69% ispitanih LGBT osoba neće doći na ovogodišnju Paradu ponosa i to zato što 78% njih ne podržava politiku i metode koje zastupa Parada ponosa Beograd.

Još jednom apelujemo na organizatore da prekinu sa stvaranjem dodatnih problema za LGBT populaciju u Srbiji, da više osluškuju šta im LGBT populacija svakodnevno poručuje i započnu proces transformacije Parade ponosa Beograda kako bi reflektovala potrebe same zajednice, a ne lične i finansijske potrebe organizatora. - napisao je Azdejković

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading