STRAVIČNA ZARAZA SE RAPIDNO ŠIRI! Ceo svet u panici, oglasio se i "Batut": EVO KAKO SE NAJLAKŠE PRENOSI

Autor:

Vesti

19.08.2024

13:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je situacija trenutno pod kontrolom

STRAVIČNA ZARAZA SE RAPIDNO ŠIRI! Ceo svet u panici, oglasio se i "Batut": EVO KAKO SE NAJLAKŠE PRENOSI

Foto: Prinskrin

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Verica Jovanović, izjavila je da od 2022. godine traje kontinuirani epidemiološki nadzor nad majmunskim boginjama u Srbiji. Jovanović je istakla da je trenutno situacija pod kontrolom i da nema razloga za zabrinutost.

Jovanović je naglasila važnost prepoznavanja kliničkih manifestacija majmunskih boginja i istakla da su slučajevi ove bolesti u Evropi sporadični. Pomenula je da postoji informacija o slučajevima u Švedskoj. Takođe, istakla je da je direktni kontakt najčešći način prenosa ove bolesti.

U Srbiji trenutno nema registrovanih slučajeva majmunskih boginja

Na pitanje da li "Batut" preporučuje vakcinaciju za putovanja u afričke zemlje, Jovanović je naglasila da su lične mere zaštite ključne, s obzirom da se majmunske boginje najčešće prenose direktnim kontaktom. Istakla je važnost pridržavanja mera zaštite prilikom putovanja.

Jovanović je pozvala roditelje da ne odlažu vakcinaciju dece protiv malih boginja. Takođe je istakla da situacija u Novom Pazaru ukazuje na nedovoljnu vakcinaciju dece, naglašavajući važnost vakcinacije kao ključnog faktora u zaštiti dece od zaraznih bolesti.

Jovanović je istakla da se trenutno ne razmatra pooštravanje epidemioloških mera u Srbiji. Takođe je napomenula da je porast broja obolelih od koronavirusa karakterističan za sve evropske zemlje, ali je naglasila da u Srbiji nema značajnog porasta u odnosu na prethodnu godinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading