HITNO SE OGLASILI I SZO I INSTITUT "BATUT" U VEZI SA EPIDEMIJOM MAJMUNSKIH BOGINJA! Evo kakva je situacija u Srbiji!

Autor:

Vesti

16.08.2024

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majmunske boginje je u našu zemlju tada doneo zaraženi muškarac koji je došao iz Nemačke.

HITNO SE OGLASILI I SZO I INSTITUT "BATUT" U VEZI SA EPIDEMIJOM MAJMUNSKIH BOGINJA! Evo kakva je situacija u Srbiji!

Foto: youtube.com

U Srbiji nema registrovanih slučajeva zaraze od MPOKS virusa (majmunskih boginja), potvrdili su iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- U Republici Srbiji je uspostavljen nadzor nad MPOKS 2022. godine i od tada je neprekidno na snazi. Posle 2022. godine nije bilo registrovanih slučajeva u Srbiji - istakli su u "Batutu".

Godine 2022. u Srbiji su registrovana 43 slučaja obolevanja od majmunskih boginja, a smrtnih ishoda nije bilo.

Prvi slučaj je zabeležen 17. juna 2022. godine. Majmunske boginje je u našu zemlju tada doneo zaraženi muškarac koji je došao iz Nemačke.

Inače, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) trebalo bi da danas održi vanredni sastanak na kojem će razmotriti načine kako da osigura fer globalni pristup testovima, lekovima i vakcinama protiv virusa majmunskih boginja koji se raširio u zemljama Afrike, saopštio je predsedavajući sastanka i specijalni izaslanik SZO Ajoade Alakija.

Sastanku će prisustvovati članovi udruženja eksperata koji su nadgledali globalni odgovor na epidemiju kovida-19 i predstavnici globalnih zdravstvenih agencija kao što su Bil & Melinda Gejts Fondacija i Udruženje za vakcine Gavi, prenosi Rojters.

Oni će razmotriti kako da obezbede da se u reagovanju na epidemiju virusa mpoks ne ponove propusti načinjeni tokom epidemije kovida. Agencija za zdravstvo UN proglasila je zdravstvenu vanrednu situaciju na globalnom nivou ove nedelje, nakon što se epidemija mpoks virusa iz Demokratske Republike Kongo proširila u susedne zemlje. Švedska je juče prijavila prvi slučaj ovog virusa izvan Afrike.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading