DRAMA U TIVTU! "VIDELI SMO DA STARICA TONE": Hrabri policajci iz stanica Zvezdara i Novi Beograd SPASILI ŽIVOT ŽENI (FOTO)

Autor:

Vesti

13.08.2024

19:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žena koja se davila je srčani bolesnik

DRAMA U TIVTU! "VIDELI SMO DA STARICA TONE": Hrabri policajci iz stanica Zvezdara i Novi Beograd SPASILI ŽIVOT ŽENI (FOTO)

Foto: Republika

Dok su se kupali u Tivtu, policajci iz stanice Zvezdara i Novi Beograd, Marko Rajković i Dragutin Jovanović primetili su Svetlanu Ilić (80) koja je bezuspešno pokušavala da pozove pomoć. U jednom trenutku su videli da žena tone. Bez oklevanja, obojica su doplivali do nje i uspeli da je izvuku do prvog stepeništa.

-  Dok smo se kupali u vodi u jednom trenutku smo ugledali ženu koja bezuspešno pokušava da pozove u pomoć. Tom prilikom smo videli da starica tone. Bez razmišljanja, kolega i ja smo doplivali do nje i uspeli da je dovučemo do prvih stepeništa, gde joj je ukazana prva pomoć i odmah smo pozvali Hitnu, koja je ubrzo i stigla i ženu prevezla do Doma zdravlja Tivat. U razgovoru nam je rekla da je srčani bolesnik i da pije terapiju za srce.

Hrabri policajci su izjavili da su ponosni što su mogli da pruže pomoć i spasu život.

Ako naiđete na osobu koja se davi, važno je brzo i efikasno reagovati. Evo koraka koje treba slediti:

1. Ocenite situaciju

Bezbednost: Pre nego što priđete, uverite se da je područje bezbedno za vas i za osobu u nevolji. Ako je potrebno, obezbedite sebe i druge od potencijalnih opasnosti.
Pristup: Ako je osoba u vodi, pobrinite se da je moguće pristupiti bez opasnosti za sebe. Koristite plovni predmet ili dugačku palicu ako ne možete direktno da uđete u vodu.

2. Obezbedite pomoć

Pozovite Hitnu pomoć: Ako već niste, odmah pozovite hitnu pomoć i obavestite ih o situaciji. Dok čekate, pružite prvu pomoć.

3. Pristupite osobi

Ako se davi na kopnu: Ako je osoba na kopnu, pobrinite se da je oslobodite od pretrpanosti, ukoliko je moguće. Pomozite joj da se opusti i vrati normalno disanje.
Ako se davi u vodi: Ako je osoba u vodi, pronađite način da je izvučete na obalu. Ako niste obučeni za spašavanje, pokušajte da koristite predmet poput štapa, užeta ili plovila.

4. Pružite Prvu pomoć

Ako je osoba svestan: Postavite osobu u stabilan bočni položaj ako je moguće. Pomoć joj da se odmori i diše normalno. Ako je osoba u stanju da govori, ohrabrite je da polako i duboko diše.

Ako je osoba nesvesna ili ne diše: Izvršite veštačko disanje i srčanu masažu (kardio-pulmonalnu resuscitaciju - CPR). Ako ste obučeni za CPR, primenite je prema standardnim smernicama:

Veštačko disanje: Ako osoba ne diše, obavite veštačko disanje (2 udisaja).
Srčana masaža: Ako osoba ne reaguje i ne diše, izvodite srčanu masažu (kompresije na grudima). Primenjujte kompresije u ritmu od 100-120 kompresija u minuti, dubine 5-6 cm.

5. Nastavite sa pomoći

Dok čekate: Nastavite sa pružanjem pomoći dok ne stigne profesionalna medicinska pomoć. Uverite se da osoba ostane u stabilnom stanju i pružite sve relevantne informacije timovima hitne pomoći kada stignu.

6. Posle Incidenta

Posavetujte se sa profesionalcima: Ako ste u mogućnosti, posavetujte se sa medicinskim osobljem o daljim koracima i potrebnoj medicinskoj pomoći.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading