KAMEN U BUBREGU ZBOG SUPLEMENATA! Budite oprezni sa dodacima u ishrani!

Autor: Ljubinka Mijušković

Vesti

08.08.2024

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preterivanje s vitaminom C može dovesti do ozbiljnih problema urinarnog sistema

KAMEN U BUBREGU ZBOG SUPLEMENATA! Budite oprezni sa dodacima u ishrani!

Foto: Profimedia, Shutterstock

Danas se uzimanje suplemenata kao dodatka ishrani nekako podrazumeva, međutim, ukoliko ih uzimamo u većim količinama, može doći do opasnih nuspojava. U zavisnosti koji suplement koristite, ako preterate s dozvoljenom količinom, može doći do problema s krvnim sudovima, kožom, probavom, urinarnim sistemom.

Našoj redakciji se javio Beograđanin koji je od previše suplemenata dobio kamen u bubregu!

- Već duže koristim popularnu marku suplemenata, vitamin C. Nisam ni znao da mora strogo da se poštuje preporučena doza, već sam, kad god se setim, uzimao tablete. To je dugo trajalo. Nikakvih problema nisam imao, verovao sam da vitamin C ništa loše ne može da mi učini jer, to je vitamin C, o čijim blagodetima svi lekari pričaju. Nedavno su krenula da me bole leđa, prošao sam neke preglede i otišao, na kraju, na snimanje bubrega. Našli su mi kamen u bubregu - kaže naš čitalac M. A. i dodaje:

- U razgovoru s lekarom, jer me je interesovalo od čega se to stvori u organizmu, ispričao sam mu da vodim zdrav život i da koristim čak i dodatke ishrani, pre svih vitamin C. Rekao sam i da ga uzimam stalno, velike količine, da bi mi lekar rekao da upravo on i može da bude jedan od uzročnika kamena u bubregu.

RIZICI I POSLEDICE

Višak vitamina D

Vitamin D potpomaže bolju apsorpciju kalcijuma i fosfora u organizmu, pri čemu ima glavnu ulogu u izgradnji i održavanju zdravlja kostiju. Telo ga samo proizvodi kada je koža izložena sunčevoj svetlosti, a unosimo ga u organizam i putem hrane. Međutim, teško je da se dovoljno vitamina D unese putem hrane, zbog čega ljudi često posežu za suplementom ovog vitamina. Problem nastaje kad nivo vitamina D u krvi pređe 100 nanograma po mililitru. Tada može doći do dodatne apsorpcije kalcijuma, bolova u mišićima, poremećaja raspoloženja, bolova u stomaku i kamena u bubregu. Može povećati i rizik od srčanog i moždanog udara.

Višak kalcijuma

Višak kalcijuma može dovesti do okoštavanja mekih tkiva, krvnih sudova, kalcifikacije. Kalcifikacija je, zapravo, skupljanje naslaga kalcijuma u krvnim sudovima i mekim tkivima. Posebno je opasno ako se previše kalcijuma taloži u arterijama, bubrezima ili srčanoj kesi.

Previše vitamina C

Tegobe mogu biti od probavnih do ozbiljnih zdravstvenih poteškoća. Na primer, ako konzumirate suplemente koji sadrže više od 2.000 miligrama vitamina C, onda možete očekivati loše varenje, dijareju i mučninu. Međutim, previše ovog vitamina može povećati rizik od razvoja kamena u bubregu, posebno ako konzumirate više od 2.000 miligrama dnevno. Naše telo izlučuje višak vitamina C kao oksalat, odnosno otpadni proizvod. Oksalat obično napušta telo mokraćom, ali u nekim okolnostima može da se veže za minerale i formira kristale koji mogu dovesti do stvaranja kamena u bubregu.

Mnogo vitamina A

Ukoliko osoba pretera s unosom vitamina A, promene će se prvo videti na koži (suva koža) ili u probavi (mučnine i povraćanje), ali, isto tako, mogu se javiti i vrtoglavica, glavobolja, bol u kostima... Preporučene dnevne doze za muškarce su 900 mcg (mikrograma), za žene 700 mcg, a za decu i adolescente između 300 i 600 mcg.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading