SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O POMOĆI DRŽAVE MAJKAMA! Evo kako do 500.000 dinara i koliko dobijate za prvo, drugo, treće i četvrto dete

Autor:

Vesti

07.08.2024

08:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iznosi pomoći idu i do 3,2 miliona dinara

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O POMOĆI DRŽAVE MAJKAMA! Evo kako do 500.000 dinara i koliko dobijate za prvo, drugo, treće i četvrto dete

Foto: Shutterstock

Od početka godine, roditelji koji su dobili prvo dete u porodici imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć od 500.000 dinara od države, bez obzira na to da li im je roditeljski dodatak već isplaćen.

Ova odluka će se retroaktivno primeniti, a majke će dobiti razliku između dosadašnjeg iznosa i onog koji im pripada po novom zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Pravo na dodatnu podršku i iznosi pomoći za drugo, treće i četvrto dete

Od 1. jula, roditeljski dodatak za rođenje prvog deteta u Srbiji iznosi 380.161 dinar, što znači da majkama prvenca sada sleduje još oko 120.000 dinara. Za drugo dete, najavljena je jednokratna novčana pomoć od 600.000 dinara, uz dodatnu novčanu podršku od 135.000 dinara. Roditelji trećeg deteta moći će da računaju na roditeljski dodatak od 2.280.000 dinara, uz istu jednokratnu pomoć od 135.000 dinara. Dodatak za četvrto dete iznosiće 3.180.000 dinara, pri čemu se isplata za drugo, treće i četvrto dete vrši putem jednakih mesečnih rata.

Ove mere predstavljaju značajan korak ka podršci porodicama sa decom, pružajući im finansijsku podršku koja može značajno olakšati troškove podizanja dece.

Ove promene u visini novčane pomoći za porodice sa decom predstavljaju deo šire strategije za podsticanje nataliteta i unapređenje demografske slike u zemlji. Povećanje iznosa roditeljskog dodatka za prvo, drugo, treće i četvrto dete ima za cilj da ohrabri roditelje da planiraju veće porodice i da im pruži adekvatnu podršku u tom procesu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading