PRVI PUT U ISTORIJI SRBIJE! Roditelji-negovatelji u ovom gradu dobijaće platu i radni staž

Autor:

Vesti

06.08.2024

09:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako roditelji ne mogu da rade zbog brige o svojoj deci - grad će se pobrinuti i za njih

PRVI PUT U ISTORIJI SRBIJE! Roditelji-negovatelji u ovom gradu dobijaće platu i radni staž

Foto: Shutterstock

Srećna porodica

Na sednici održanoj u nedelju ujutro, Gradsko veće Sremske Mitrovice donelo je nekoliko odluka kojim su se počela ispunjavati predizbora obećanja novog gradonačelnika Branislava Nedimovića, datih u ime izborne liste „Aleksandar Vučić – Sremska Mitrovica sutra“, piše mitrovica.info. 

Na skupštinsko odlučivanje uputiće se odluka o regulisanju statusa roditelja-negovatelja kojoj je cilj pružanje neophodne pomoći porodicama čija su deca u kategoriji lica sa posebnim potrebama. Pozitivna odluka skupštine grada značila bi da sva deca koja nisu uključena u sisteme socijalne zaštite zbog svojih fizičkih ili mentalnih stanja, čiji roditelji ne mogu da rade jer su vezani za kuću i brigu o njima 24 sata, imaju pravo na naknadu u vrednosti minimalne zarade i penzijsko-invalidsko osiguranje.

Plan uključuje uvođenje finansijske podrške za roditelje koji ne mogu da rade zbog brige o svojoj deci. Oni će dobiti platu od grada, kao i penzijsko i invalidsko osiguranje, što će im omogućiti da nakon određenog vremena ostvare pravo na penziju.

Usvajanjem ove odluke, Sremska Mitrovica bi bila prvi grad u Srbiji u kom bi se ovako nešto usvojilo u praksi što je potvrdio i gradonačelnik Nedimović:

„Ovo je prvi put u Srbiji da se ovakav jedan institut primenjuje, ovo je toliko ugrožena društvena grupa i mi moramo da vodimo računa o svakom pojedincu u Sremskoj Mitrovici. Sve je važno, i infrastruktura i privreda, ali kada dođe do ovakvih stvari, vi u stvari shvatite koliko morate da vodite računa o svakom pojedincu i pokušate makar na simboličan način da pružite podršku tim ljudima, a njima to znači sve.“

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading