NOVA PREVARA NA SEVERU KOSOVA: Pokušavaju da izmame lične podatke i brojeve bankovnih računa

Autor:

Vesti

06.08.2024

01:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građanima je savetovano da odbiju sve zahteve nepoznatih lica

NOVA PREVARA NA SEVERU KOSOVA: Pokušavaju da izmame lične podatke i brojeve bankovnih računa

Foto: Tanjug/AP

Tužilaštvo tzv. Kosova, Odeljenje u Kosovskoj Mitrovici, izdalo je upozorenje građanima severnih opština Kosova i Metohije u vezi sa prevarantskim aktivnostima koje se šire putem društvenih mreža.

U poslednjih nekoliko dana, prevaranti su putem društvenih mreža pokušavali da izmame lične podatke i brojeve bankovnih računa od građana pod lažnim izgovorima o dobiti ili različitim uslugama.

Ne nasedajte na zahteve za lične podatke i brojeve bankovnih računa

Građanima je savetovano da odbiju sve zahteve nepoznatih lica koja traže lične podatke i brojeve bankovnih računa. Ukoliko prime takve zahteve, savetuje se da odmah obaveste najbližu policijsku stanicu radi prijave. Takođe, apeluje se na građane koji su već dali lične podatke i brojeve bankovnih računa ili su oštećeni da se jave u najbližu policijsku stanicu kako bi dali izjavu kao oštećeni u svojstvu svedoka.

Ovakve prevare putem društvenih mreža predstavljaju ozbiljan problem i zahtevaju pažnju građana i nadležnih organa kako bi se sprečile dalje zloupotrebe ličnih podataka i finansijskih prevara.

Reakcija građana i apel na odgovornost

Ovo upozorenje Tužilaštva predstavlja važan korak u borbi protiv prevara putem društvenih mreža, ali isto tako zahteva od građana odgovornost i opreznost u komunikaciji putem interneta. Bezbednost ličnih podataka i finansijskih informacija je od suštinskog značaja, te je važno da građani budu informisani o potencijalnim prevarantskim aktivnostima i znaju kako da reaguju u takvim situacijama.

Pored telefonskih poziva, sajber kriminalci koriste i SMS poruke, mejlove i oglase kako bi došli do ličnih podataka građana, uključujući informacije poput imena, prezimena, adrese, brojeva bankovnih računa, kartica, kao i jednokratnih autorizacionih kodova.

Prevare putem društvenih mreža predstavljaju ozbiljan problem koji zahteva zajednički angažman građana i nadležnih organa kako bi se sprečile dalje zloupotrebe ličnih podataka i finansijskih prevara. Građani severnih opština Kosova i Metohije treba da budu posebno oprezni i da se pridržavaju saveta Tužilaštva kako bi zaštitili svoje lične podatke i finansijsku sigurnost.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading