CRNE TAČKICE NA VETROBRANSKOM STAKLU SU MNOGO VAŽNE: Imaju višetruke funkcije, a ovu su neke od njih

Autor:

Vesti

05.08.2024

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogo su više od puke dekoracije

CRNE TAČKICE NA VETROBRANSKOM STAKLU SU MNOGO VAŽNE: Imaju višetruke funkcije, a ovu su neke od njih

Foto: Shutterstock

Sigurno ste primetili crne tačkice na vetrobranskom staklu mnogih automobila. Međutim, malo ko zna da ove tačkice imaju mnogo važniju ulogu od puke dekoracije. Pre 1950-ih i 60-ih godina, vetrobranska stakla su bila pričvršćena metalnim okvirom pre nego što je uobičajena praksa postala korišćenje lepka. Crne tačkice, napravljene od grube keramičke boje, služile su da prikriju ružan izgled lepka, ali su imale i drugu veoma bitnu funkciju – držale su vetrobransko staklo na svom mestu.

Zašto su crne tačkice bitne?

Osim što prikrivaju lepak kojim je vetrobransko staklo pričvršćeno za okvir, ove tačkice imaju još nekoliko korisnih funkcija. Na primer, mogu da spreče zaslepljivanje vozača od sunčevih zraka tokom vožnje, čime doprinose bezbednosti na putu. Takođe, estetski doprinose izgledu stakla, čineći ga lepšim i skrivajući neestetski lepak.

Zaštita od UV zračenja

Jedna od dodatnih uloga ovih tačkica, kako navodi IFLScience, jeste zaštita od UV zračenja. Spoljašnja strana tačkica štiti vetrobransko staklo od štetnih sunčevih zraka, sprečavajući slabljenje spoja između lepka i okvira. Ova inovacija doprinosi dugovečnosti vetrobranskog stakla i održava visok kvalitet pričvršćivanja.

Crne tačkice na vetrobranskom staklu nisu samo beznačajni ukras, već su genijalno rešenje koje pruža podršku vetrobranskom staklu i poboljšava iskustvo vožnje na više načina.

Interesantno je i to da dizajn frit tačkica može da varira od modela do modela automobila, što ga čini specifičnim za svaku marku. Iako su na prvi pogled samo funkcionalni element, njihova uloga u dizajnu i bezbednosti automobila ne sme biti zanemarena.

Još jedna zanimljivost je da su crne tačkice nekada bile korišćene kao vid brendiranja – automobilske kompanije su ponekad uključivale svoje logotipe ili druge prepoznatljive oblike u dizajn tačkica. Dakle, ono što se čini kao jednostavan estetski detalj, zapravo nosi duboku funkcionalnost i deo je istorije auto-industrije.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading