PRAVA ODLUKA: MINISTARKA, SVAKA ČAST! SLAVICA VRAĆA PARE OD UNDP!

Autor:

Vesti

02.08.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novac koji je isplatila država praktično zarobljen, pa će, kako saznajemo, uslediti hitna reakcija

PRAVA ODLUKA: MINISTARKA, SVAKA ČAST! SLAVICA VRAĆA PARE OD UNDP!

Foto: Tanjug/AP, Nemanja Pančić

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, kako saznaje Srpski telegraf, rasplešće čvor u aferi UNDP i omogućiti da se nastave radovi na obnovi i dogradnji Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu.

Kako nam je potvrdio izvor upućen u sve što se dešava, nakon pisanja našeg lista o skandaloznom pokušaju pojedinaca iz kancelarije UNDP u Srbiji da otuđe državni novac koji im je isplaćen za ovaj projekat (a on će se odvijati bez njih zbog niza marifetluka i opstrukcije u njihovoj režiji), ministarstvo koje vodi Slavica Đukić Dejanović traži hitan povraćaj isplaćenog novca i, samim tim, momentalno će biti pokrenuti radovi po građevinskoj dozvoli koja je u međuvremenu izdata.

GENEZA SLUČAJA

Podsetimo, ceo problem nastao je zbog toga što je nekoliko ljudi iz UNDP, nezadovoljno što njihova firma favorit nije prošla na dva uzastopna tendera (prvi su poništili upravo da bi pokušali da proguraju svoju firmu) na svaki način opstruirali projekat, plasirajući čak i lažne podatke o tome da studio koji je sav povereni posao odradio pod konac i na vreme, to navodno nije učinio u predviđenim rokovima.

Ali to je sada već stara priča s obzirom na to da je u međuvremenu odlukama Vlade Srbije i nadležnih ministarstava, odnosno izdavanjem građevinske dozvole omogućeno da se posao nastavi bez bilo kakvog učešća UNDP (finansijer je Ministarstvo prosvete).

Ostaje još samo da UNDP vrati milionski iznos koji im je isplatilo ministarstvo, tačnije država.

O svemu se, kao što je poznato, vodi i istraga po krivičnoj prijavi, kojom se obuhvaćeni Tatjana Strahinjić Nikolić, Stefan Zdujić i Zorica Savičić iz UNDP. Svoja saznanja nadležnim organima moraće da predoči i Jalup Beriš, rukovodilac kancelarije UNDP u Beogradu, koji nije obuhvaćen krivičnom prijavom.

SUD SVE REKAO

U celoj aferi reč je o milionskom iznosu, za koji su pojedinci iz ove organizacije prevarili poslovne partnere, ali i državu, odnosno Ministarstvo prosvete. Trenutno, situacija je takva da ministarstvo čeka da UNDP izvrši povraćaj oko 140.000 dolara, koliko treba da se plati arhitektonskom studiju "Bureau cube partners DOO" iz Beograda da bi se posao na FLU nastavio.

Šokantno je i to da je kancelarija UNDP izbegla plaćanje duga, uprkos validne sudske odluke o tome, pozivajući se na diplomatski imunitet.

Nema pozivanja na imunitet

Ono što je posebno važno jeste da su se pojedinci iz UNDP, koji su se suočili s krivičnim prijavama i istragom, odlučili da se pozovu na imunitet. Tužilaštvo i policija, međutim, obratili su se Ministarstvu spoljnih poslova, odakle je stiglo tumačenje da se imunitet (na koji se pozvao i UNDP sprečavajući izvršenje) odnosi samo na UNDP, dok se protiv pojedinaca i te kako može voditi postupak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading