"OBOLELI OD FLIRT SOJA KORONE DOLAZE IZ GRČKE I CRNE GORE": Infektolog Dubravka Salemović za Republiku upozorava na ovu opasnost novog soja!

Autor:

Vesti

31.07.2024

18:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preti li nam repriza pandemije i novi lokdaun?

"OBOLELI OD FLIRT SOJA KORONE DOLAZE IZ GRČKE I CRNE GORE": Infektolog Dubravka Salemović za Republiku upozorava na ovu opasnost novog soja!

Foto: Printscreen/Tanjug TV, Shutterstock

Novi soj virusa kovid-19 - Flirt, uneo je paniku među građane koji su taman pomislili da nas je čvrst zagrljaj pandemije pustio i da se život nastavio normalnim tokom, sa određenim posledicama sa kojima se i dana borimo.

Vest o novom soju zahtevala je i novu rundu pitanja, ali i ono glavno  - preti li nam nova pandemija ili čak lokdaun.

Upitali smo infektološkinju dr Dubravku Salemović šta je u stvari novi soj korone i kakve će posledice on doneti.

Teže oboleli od ovog soja su hospitalizovani, ali dr Salemović kaže kako je taj broj i dalje minimalan.

 - Trenutno je mali broj hospitalizovanih, na svu sreću bez ijednog smrtnog slučaja. Velika stvar je što nema ni jednog pacijenta na respiratoru - istakla je doktorka.

Foto: Printscreen/Tanjug TV

 

Sličnost sa prethodnim sojevima postoji, navodi Salemović

 - Flirt soj klinički veoma liči na prethodne omikron sojeve kovida 19 - kaže doktorka i dodaje: "Oboleli uglavnom dolaze sa mora, iz Grčke i Crna Gore pre svega.

Ono što građane najviše zanima jeste da li ćemo se ponovo suočiti sa opasnošću izolacije, lokdauna ili čak sa isto razmerom pandemije.

 - Spekulacije o lokdaunu su zaista nerealne, takve opasnosti nema, ali je naš glavni problem što nemamo adekvatnu vakcinu za ovaj soj kovida, te samim tim moramo biti u pripravnosti, jer nije isključeno da takav nedostatak vakcine može stvoriti komplikacije u narednom periodu. Ono što može biti problem i bez vakcine, jesu teže oboleli pacijenti od drugih bolesti, kao što je i bio slučaj tokom pandemije - zaključila je doktorka Salemović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading