ŽENE OVO NIKAKO NE SMEJU DA RADE NA SVETOG ILIJU! Ove običaje obavezno ispoštujte za ovaj praznik!

Autor:

Vesti

31.07.2024

13:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Valja obavezno jesti med.

ŽENE OVO NIKAKO NE SMEJU DA RADE NA SVETOG ILIJU! Ove običaje obavezno ispoštujte za ovaj praznik!

Foto: youtube.com/printscreen

Sveti Ilija se smatra strogim svecem, pa se čak i pre njegovog praznika poštuju neki običaji u njegovu čast. Na sam praznik, kažu, vreme se menja - prepodne je leto, a popodne jesen. Verovalo se da tih dana ni orlovi ne piju vodu, pa narod pokazuje veliko poštovanje prema vodi.

Prema narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima. Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara. Takođe, narod kaže, treba dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.

Sveti Ilija Gromovnik “pada” u najsušnije i najtoplije doba godine. Postoji priča da je upravo Ilija taj koji određuje kada i gde će padati kiša, a kada će da bude suša.

Postoji poslovica "Od Svetog Ilije sunce je sve milije", što znači da nakon ovog praznika ljudi više ne ulaze u reke. Takođe, običaj je da se na ovaj dan jede med za zdravlje tokom cele godine. Majke čak mažu deci obraze medom iz istog razloga. Narod veruje da se ne treba krstiti kad na Svetog Iliju pukne grom, jer svetac gađa đavola, koji bi se mogao sakriti pod krst. Nije dobro ni gledati gde je grom udario, jer se veruje da se đavo tu krije.

Sveti Ilija se proslavlja 2. avgusta, a tri dana pre praznika žene prestaju da peru košulje, jer predanje kaže da će se sve pokidati ako to urade. Isto pravilo važi i za tri dana posle Svetog Ilije.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading