KOLIKO JE BEZBEDNO KUPATI SE NA SAVI I DUNAVU?! Evo šta kažu stručnjaci o kontroli vode!

Autor:

Vesti

24.07.2024

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Temperatura vode, koja ovih dana doseže i do 30 stepeni, ne utiče na prisustvo bakterija, ali UV zračenje ima antibakterijsko dejstvo.

KOLIKO JE BEZBEDNO KUPATI SE NA SAVI I DUNAVU?! Evo šta kažu stručnjaci o kontroli vode!

Foto: Nikola Mutić

Ada Ciganlija

Mnogi Beograđani su proteklih dana uživali na Adi Ciganliji i na gradskim bazenima, a kvalitet vode se redovno kontroliše. Gradski zavod za javno zdravlje obavlja kontrole jednom do dva puta mesečno na 40 kilometara toka Dunava i 50 kilometara Save kroz Beograd. Analize pokazuju da je voda čista i pogodna za kupanje.

Stručnjaci savetuju da se voda redovno kontroliše, ali i da kupači budu oprezni jer tekuća voda može doneti različite materije. Voda se uzorkuje na ulasku reka u Beograd kod Batajnice i Obrenovca, kao i na izlasku kod Vinče i Makiša.

Aljoša Tanasković iz Gradskog zavoda za javno zdravlje objašnjava da se mere fizičko-hemijski parametri, kao što su biohemijska potrošnja kiseonika, azotni i fosfatni parametri, kao i mikrobiološki parametri, uključujući koliformne bakterije i crevne enterokoke.

- Dok kod fizičko-hemijskih paramertara je to biohemijska potrošnja kiseonika, različiti azotni parametri koji se svrstavaju u azotnu trijadu, fosfatni parametri kao što su orto-fosfati i fosfati koji su nam bitni da bi dali ne samo ocenu da li je voda pogodna za kupanje ili ne, nego koji je njen kvalitet, vrši se monitoring i da li može da se koristi za piće, odnosno za preradu vode za piće - rekao je Tanasković, prenosi RTS.

Temperatura vode, koja ovih dana doseže i do 30 stepeni, ne utiče na prisustvo bakterija, ali UV zračenje ima antibakterijsko dejstvo. Stručnjaci savetuju da se izbegava ronjenje i gutanje vode, jer je to površinska voda, a ne bazenska.

- Najbitnije kako se mi ponašamo u vodi. Da ne ronimo, ne gutamo vodu koja nam je ušla u usta, to je jako teško reći deci - ali što manje se prskajte, jer sve to može dovesti do bolesti, odnosno do zaraze ma koliko da je voda čista, jer je ovo površinska voda, nije bazenska, to je jako bitno da svi znamo - rekao je Tanasković.

Na Savskom jezeru uzorkovanje vode se obavlja svakog ponedeljka i četvrtka, a na Lidu jednom nedeljno. Analize pokazuju da je kvalitet vode veoma dobar i u okviru propisane norme

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading